Portobello z kozim serem i burgerem wieprzowym

Portobello z kozim serem i burgerem wieprzowym
Ilość: 3 porcje

Wielkie kapelusze pieczarek Portobello zainspirowały mnie do zrobienia czegoś na kształt burgerów, w których spełniały by one rolę bułki. Robiąc jedzonko stwierdziłam, że nie ma sensu szaleć bo zdecydowanie jedna pieczarka wystarczy i przykrywanie wieprzowego burgera drugą nie ma sensu. Całość wzbogaciłam o grillowane pałeczki selera naciowego. Spróbujcie.                                                   

Portobello z kozim serem i burgerem wieprzowym - składniki

potrzebne będą

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego najlepiej z łopatki
  • 3-4 kapelusze pieczarek portobello
  • 3 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka kuminu (nie w proszku)
  • 100 g sera koziego
  • sól
  • pieprz

sposób przygotowania

Mięso mieszamy z kwaśną śmietaną, drobno posiekaną cebulką i czosnkiem, rozmarynem oraz solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.* Formujemy kotlety, delikatnie spłaszczając je ręką.

Seler naciowy myjemy, kroimy w grubsze słupki i marynujemy w oliwie, occie ryżowym, kuminie i odrobinie soli.

Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy kotlety z każdej strony po 3-5 minut. Wszystkie burgery szczelnie zamykamy w folii aluminiowej. Na tej samej patelni grillujemy pieczarki soląc i pieprząc je delikatnie z każdej strony. Na każdej stronie trzymamy 2-3 minut. W tym samym czasie rozgrzewamy inną patelnię i podsmażamy na niej seler naciowy. Na dużym ogniu, przez 3 minuty. Selery powinny pozostać nieco twardawe.

Podajemy układając pieczarkę portobello kapeluszem do dołu, kruszymy na nią kozi ser, nakładamy burgera, obok układamy pałeczki selerowe.

Doskonale sprawdzi się tutaj sos musztardowy (4 łyżki jogurtu naturalnego na 1 łyżeczkę musztardy sarepskiej, szczyptę soli, pieprzu i cukru).

 

Portobello z kozim serem i burgerem wieprzowym

Przydatne

*  Aby sprawdzić czy mięso mielone jest dobrze przyprawione robimy małą kulkę i wrzucamy do miseczki z wodą do mikrofalówki na 1 minutę. Następnie próbujemy i ewentualnie doprawiamy.

Portobello z kozim serem i burgerem wieprzowym
rosiolove
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Obiadu czas, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , , , , , , , , , , .