Potrawka z kurczaka, oczywiście w towarzystwie marchewki z groszkiem

Potrawka z kurczaka oczywiście w towarzystwie marchewki z groszkiem
Ilość: 4 porcje

Potrawka tradycyjna potrawa, podawana często na uroczystościach rodzinnych, komuniach, weselach, stypach. Jeden z punktów na mojej liście nudnych, zwyczajnych, ale niezwykle pysznych dań. Wbrew pozorom przygotowanie dobrego sosu potrawkowego nie jest wcale proste, ten sos wymaga cierpliwości i serca, które pozwoli mu stać się kremowym i idealnym w swym smaku.                   

Potrawka z kurczaka oczywiście w towarzystwie marchewki z groszkiem - składniki

Potrzebne będą

  • Potrawka:
    • 1/2 kostki dobrego masła
    • 2 czubate łyżki mąki
    • 1 litr rosołu
    • 150 ml śmietanki 30%
    • 3 żółtka
    • 1 cytryna
    • 1,5 łyżki cukru
    • ugotowane mięso z rosołu, najlepiej udka
    • 2 łyżki rodzynek
    • sól, pieprz
  • Marchew z groszkiem:
    • 500 g marchewki z groszkiem ze słoika
    • 1/3 kostki dobrego masła
    • 1/2 cytryny
    • 1 łyżka cukru
    • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Robimy sos:

W garnku rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy na nie mąkę i cały czas mieszając przy użyciu trzepaczki zasmażamy ją. Mąka powinna stać się złocista, ale nie brązowa. Uważamy by jej nie przypalić!! Teraz wlewamy do mąki zimny rosół, cały czas energicznie mieszając doprowadzamy sos do wrzenia. Zmniejszamy płomień palnika.

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.

Żółtka roztrzepujemy w misce wraz ze śmietanką, dodajemy do tego gorący wywar z mąka, stopniowo 1-2 chochelki. Mieszamy razem, dzięki temu zahartujemy śmietankę wraz z jajem, co sprawi, że nasza potrawka nie powinna się zważyć. Mieszaninę wlewamy do garnka,cały czas postawionego na niewielkim płomieniu palnika. Energicznie mieszamy i bardzo powoli doprowadzamy do wrzenia, co chwilę mieszając. Dodajemy sok z 1 cytryny, cukier i szczyptę soli i pieprzu. Gdy sos zacznie wrzeć jest już gotowy. Wrzucamy do niego rodzynki, delikatnie mieszamy i odstawiamy na bok na godzinę. Teraz próbujemy nasz sos, ewentualnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem lub odrobiną soli. Wszystko zależy od tego jak dużo słodyczy oddadzą do sosu rodzynki.

Marchew z groszkiem:

Do garnka wlewamy marchewkę z groszkiem wraz z wodą ze słoika, dodajemy masło, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu przez 5-7 minut. Teraz bierzemy płaską łyżkę mąki i przesiewamy ją bezpośrednio do garnka z jarzynką, cały czas mieszając w garnku. Doprowadzamy do wrzenia. Próbujemy do smaku, tak by była ona słodko- kwaśna.

Sosem obficie polewamy gorącego, gotowanego kurczaka, dorzucamy ryż i marchewkę z groszkiem i delektujemy sie tradycyjnym obiadem, w gronie rodziny.

Potrawka z kurczaka oczywiście w towarzystwie marchewki z groszkiem
Potrawka z kurczaka oczywiście w towarzystwie marchewki z groszkiem
rosiolove
Opublikowane w Drób, Obiadu czas, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , , .