Łosoś z salsą mango i czerwoną porzeczką

łosoś z mango

Lekka, wakacyjna przystawka. Łosoś, słodkie mango i nasza polska czerwona porzeczka, która nadaje kwasowości i powera całości. Eksplozja smaku na widelcu. Spróbuj koniecznie.                                                                                   

łosoś z mango - składniki

potrzebne będą

  • 0,4 kg łososia- filet
  • 1/2 mango obranego
  • 3 łyżeczki porzeczek
  • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki świeżego chilli lub szczypta mielonego
  • kilka kropel cytryny
  • curry, biały pieprz, sól, olej do smażenia

sposób przygotowania

Łososia kroimy na 3 cm paski, doprawiamy sola, białym pieprzem i curry.

Mango kroimy w cienkie paseczki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy imbir i chilli oraz małą szczyptę soli. Mieszamy, następnie dodajemy umyte porzeczki i już gotowe .

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy łososia z obu stron po ok. 1,5-2 min . Łosoś najlepiej smakuje, gdy jest różowy w środku, nie przeciągajmy go więc na patelni. Przesmażony łosoś = suchy, niedobry łosoś.

Salsę wykładamy na talerzyk, na nią kładziemy łososia i ...jemy, jemy, jemy 🙂

łosoś z mango
łosoś z mango
hashtag
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Obiadu czas, Prosto z Wody, Przepiśnik i otagowane: , , , , .