Pstrąg z patelni, kurki i fasolka szparagowa

Ryba i grzyby to połączenie idealne, a do tego fasolka... ach! Mało tego bardzo szybkie w wykonaniu, zdrowe, kolorowe! Czego chcieć więcej?!                                                                                         

potrzebne będą

  • 2 pstrągi
  • 150 g kurek
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 mały por
  • 1/2 kostki masła
  • sól, pieprz, miód, sok z 1/2 cytryny, olej

sposób przygotowania

Pstrągi oczyszczamy z wnętrzności, skrzeli, oczu i łusek. Dokładnie myjemy, solimy i pieprzymy.

Kurki oczyszczamy pędzelkiem z piasku, delikatnie i szybko płuczemy, uważając by nasze grzyby nie pochłonęły zbyt dużo wody. Białą i trochę zielonej części pora kroimy w cienkie talarki. Fasolkę również obieramy z ogonków i myjemy.

W garnku zagotowujemy wodę z solą. Do wrzątku wrzucamy fasolkę szparagową i gotujemy 6-7 minut.

Na jednej patelni rozgrzewamy olej z połową masła, a następnie wrzucamy na nią dwa pstrągi. Smażymy na złoto z obu stron, jeśli widzimy, ze ryby za szybko się palą skręcamy delikatnie płomień.

Na drugiej patelni rozgrzewamy pozostałą część masła, wrzucamy pora, podsmażamy. Następnie dorzucamy kurki, podsmażamy i ugotowaną fasolkę szparagową. Wszystko razem mieszamy, dodajemy łyżeczkę miodu, kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz. Dusimy wszystko razem na maleńkim ogniu około 8 minut. Teraz próbujemy i dodajemy ewentualnie sól, pieprz lub troszkę więcej cytryny.

Rybę podajemy wraz z ciepłą salsą kurkowo- fasolową.

przydatne

Jeśli nie macie pewności czy ryba jest już gotowa, wbijcie w jej najgrubsze miejsce wykałaczkę po czym przyłóżcie ją do ust. Jeśli wykałaczka jest ciepła/ gorąca to znak, że ryba jest gotowa.

Starajcie się smażyć ryby krótko, przeciąganie smażenia u większości ryb skutkuje utratą jej smaku i wysuszeniem jej mięsa.

rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Prosto z Wody, Przepiśnik i otagowane: , , , .