Smażone kwiaty cukinii

Przechadzając się po działeczce naszego taty odkryłam, że właśnie kwitnie cukinia przepięknym żółtym kwieciem, ale super pomyślałam, będzie na przekąskę. Idę dalej, a tu na krzaczkach różne kolory pomidorków... ach będzie salsa. Tak powstały smażone kwiaty cukinii z salsą pomidorową.                                                                                                               

Potrzebne będą

  • 6-8 kwiatów cukinii
  • 3 pomidory różnych odmian lub ewentualnie takie same
  • 1 kostka twarogu wiejskiego półtłustego wymieszanego z odrobinką śmietany lub mleka
  • garstka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajo
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • sól, pieprz, pieprz cytrynowy, olej do głębokiego smażenia

sposób przygotowania

Kwiaty lekko otwieramy, wycinamy pręcik i delikatnie myjemy pod małym strumieniem zimnej wody. Osuszamy kładąc na ręcznikach papierowych.

Twarożek mieszamy z czosnkiem, listkami tymianku oraz sporą szczyptą soli i pieprzem.

Do pojemnika wrzucamy mąkę, jajo, wodę i szczyptę soli. Blendujemy lub dokładnie roztrzepujemy trzepaczką, wkładamy na chwilę do lodówki.

Pomidorki myjemy i kroimy w niewielką kostkę, cebulkę drobno siekamy, mieszamy doprawiając solą i pieprzem cytrynowym.

W garnku rozgrzewamy olej, tyle by swobodnie zanurzyć kwiaty. Rozchylamy kielichy kwiatów i delikatnie faszerujemy je twarożkiem, następnie zamykamy i lekko skręcamy górę, by farsz nie wypłyną. Każdą nadzianą roślinkę zanurzamy w cieście a następnie wrzucamy do nagrzanego oleju na ok. 1 minutę. Odsączamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podajemy natychmiast razem z salsą pomidorową.

przydatne

Twarożek, który pozostanie z powodzeniem możemy używać jako dodatek do pieczywa.

Salsa doskonale nadaje się również do dań z grilla lub jako dodatek do kanapki z twarożkiem 🙂

hashtag
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Po i przed (przystawki, przekąski), Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , .