Wiosenna surówka z białą rzodkwią

Wiosenna surówka

Aromatyczna, bardzo kolorowa wiosenna surówka. Dzięki białej rzodkwi jest lekko ostra i wyrazista.                                                                                                                           

Wiosenna surówka

potrzebne będą

  • 2 średnie białe rzodkwie bez skórki
  • 5 rzodkiewek
  • 1 średnia młoda marchewka
  • 1/2 małej główki młodej kapusty
  • mały pęczek szczypioru
  • mały pęczek pietruszki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, cukier, cytryna

sposób przygotowania

Obieraczką do warzyw robimy wstążki z białej rzodkwi i marchewki (robimy tak jak byśmy obierali skórkę - od góry do dołu, aż do całkowitego skrojenia warzywa), rzodkiewkę kroimy w plasterki, kapustę szatkujemy, szczypior i pietruchę siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy jogurt, sól, pieprz, cukier i kilka kropel soku z cytryny. Doprawcie tak by Wam smakowało (ja daje 1 łyżeczkę soli, dwie szczypty pieprzu, sok z 1/2 cytryny i 1,5 łyżeczki cukru).

Wiosenna surówka
hashtag
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Po i przed (przystawki, przekąski), Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , .