Przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Najnowsze przepisy wielkanocne

Żurek staropolski

Wielkanoc nie może się odbyć bez dobrego, pełnego aromatu czosnku i majeranku żurku. Ile domów, tyle żurów... z grzybami, ziemniakami, boczkiem, jedne bardziej czosnkowe inne mniej, jedne kwaśne inne nieco mniej, ale jedno bez wątpienia je łączy zawsze kojarzą się z dawną, Polską kuchnią. Swojską, prawdziwą, doskonałą w swej prostocie.           […]

Sałatka z jaj, ogórka i jabłka

Świeża i delikatna w smaku sałatka z jaj to mój nowy numer 1 na świątecznym stole. Ogórek orzeźwia, jabłko dodaje słodyczy i odrobiny cierpkości, feta soli, jajo króluje a wisienką na torcie jest odrobina swojskiego, ziołowego majonezu.                           

Sos tatarski

Uwielbiam dobrą szyneczkę zwinięta w rulon z majonezem lub sosem tatarskim, ze szparagami też jest super, ale nie o tym dziś. Sos tatarski jest bardzo szybki w wykonaniu i stanowi doskonałą alternatywę dla zwykłego majonezu. Doskonały jest zarówno do jajek, szynki ale i do mięs czy sałatek.                 […]

Domowy majonez w trzech smakach

Przyznaje się bez bicia, że dziś po raz pierwszy robiłam sama domowy majonez. Teoretycznie znałam technikę, ale w zasadzie nigdy nie miałam potrzeby by ją wykorzystać. Dziś się poprawiłam i zrobiłam swój pierwszy  w życiu majonez i wyszedł fantastyczny. Powstały trzy wersje tradycyjna, zielona i z kolorowym pieprzem.               […]

Pyszne, szybkie, bez pieczenia… z wiśniową czekoladą

Coraz częściej kuszę się na przygotowywanie ciast... szok!  no cóż może z wiekiem zdobywam coraz więcej cierpliwości. Ciasto to powstało z potrzeby pozbycia się gigantycznej ilości kaszki manny, która jakimś cudem znalazła się w naszym restauracyjnym magazynie. I tak o to troszkę zaczerpnięty przepis od wujka Google na ciasto bez pieczenia został zmodyfikowany i podrasowany […]

Wielkanocne jaja faszerowane lekką salsą

Wielkanoc coraz bliżej, więc dziś postanowiłam podzielić się z Wami prostym przepisem na wiosennie i kolorowo wyglądające wielkanocne jaja. Rzeżucha ożywia całość i sprawia, że mimo pozornie zwyczajnej salsy otrzymujemy ciekawe i wyraziste jajko.                                           […]

Sałatka z kurczakiem, prażonym słonecznikiem i dipem z avocado

Tak sobie urlopując naszła nas ochota na coś lżejszego, na jakąś alternatywę dla tradycyjnego obiadu i tak padło na sałatkę. Miała być tylko sałatka z kurczakiem, ale naszła mnie ochota na prażony słonecznik, który uwielbiam. A dresing, dip? W koszyczku samotne avocado, miękkie i dojrzałe...przyda się pomyślałam.                 […]

Wielkanocne klopsiki z łopatki wieprzowej z sosem pieczarkowym

Jak Wielkanoc to musi być i biała kiełbasa... a gdyby tak zastąpić ją niewielkimi klopsikami o podobnym smaku? Do tego sos pieczarkowy z odrobiną tymianku. Ach.. coś pięknego. Niewiele potrzeba by urozmaicić nasze codzienne i nie tylko codzienne menu.                                 […]

Zupa chrzanowa z wołowiną i jajem poche

Zupa chrzanowa to wielkanocna alternatywa dla tradycyjnego żurku. Nieco ostrzejsza, wzbogacona o mięciutką wołowinę, szybka w przygotowaniu i mega smaczna. Żółtko, które rozlewa się do zupy sprawia, że staje się ona odrobinę bardziej gęsta i jest tą kropką nad i nadająca głęboki smak.                         […]

Biała kiełbasa w sosie łagodnie musztardowym

Biała kiełbasa nie musi być tylko gotowana i podana z chrzanem, równie dobrze smakuje smażona lub grillowana. Dziś natomiast chcę Was przekonać do podania jej w sosie musztardowym. Doskonale sprawdzi się na luźnym grillowym przyjęciu ze znajomymi jak i jako ciekawa odmiana na wielkanocnym śniadaniu.                         […]

Sałatka z brokuła z serkiem wiejskim

Zdrowa i pożywna sałatka z brokuła, na pewno zadowoli podniebienie niejednego miłośnika lekkich dań. Sprawdza się ona doskonale jako dodatek do mięs z grilla, jak i jako samodzielne danie zajadane ze smakiem podczas lunchu w pracy.                                       […]

Rosół z indyka

Jak przystało na Rosiołową muszę umieć ugotować dobry rosioł. 🙂 Dzisiaj mam dla was rosół z indyka. Niby zwykły przepis, a jednak wzbogacony o kilka drobnych elementów, takich jak łupina cebuli, czosnek, smażony por. To dzięki tym skromnym dodatkom rosół uzyskuje głębię, nowy, ciekawy smak.                     […]

Pomarańczowy indyk z duszoną marchewką

Filet z indyka wydawać by się mogło, że jest suchy i bez wyrazu. Postaram się dziś Wam udowodnić, że tak nie jest. Sok pomarańczowy użyty w marynacie, oprócz walorów smakowych spełnia tu też rolę zmiękczacza, dzięki któremu filet jest wilgotny i bardzo soczysty. Ostre przyprawy nadają wyrazistości, marchewka sprawia, że moja propozycja staje się pełna. […]

Soczysty filet z kurczaka pieczony w boczku podany z lekkimi rollsami

Jak zrobić soczysty filet, który jednocześnie będzie pełen smaków? Wystarczy owinąć go boczkiem wędzonym i oczywiście nie przeciągnąć co w kuchennym slangu oznacza, że nie można go zbyt długo piec czy smażyć by nie stał się suchy i gumowaty. Mój wyszedł dziś idealnie, do tego szybkie rollsy z sałatą i obiad gotowy w 35 minut.   […]

Kruche ciastka drożdżowe (domowe)

Po ostatnim wypieku szpinakowych bułeczek, jakoś tak spodobała mi się zabawa z ciastem krucho-drożdżowym. Były na słono to i niech będą ciastka drożdżowe na słodko. Musów i dżemików pełna piwnica, szkoda by było gdyby się zmarnowały. Szybkie zarabianie ciasta, 2 godziny odpoczynku, chwila przy sklejaniu, 25 minut w piecu i rozkoszujesz się, gorącym, chrupiącym ciasteczkiem. […]

Duszona kaczka z całkiem nowym purre ziemniaczanym

Przy niedzieli nadszedł czas na obiad z kaczką w roli głównej. Duszona z dużą ilością dodatków, delikatna a jednocześnie z tajemniczą nutą w smaku. Sos z takiego aromatycznego wywaru to już w zasadzie formalność. Do tego ciekawe, całkiem inne purre ziemniaczane i zaskoczone miny domowników. Przepis na lepszy dzień, to przepis na moją niecodzienną kaczkę […]

Sałatka z boczkiem grillowanym i jajem

Wracam do domu, a tu w plastikowym pudełku prezent z tatowej działki - chrupiąca, jędrna, zielono-zielona sałata lodowa. W lodówce kawałek boczku, jajka, trochę warzyw, szybki dresing i kolacja z głowy. Kolorowa, chrupiąca i naprawdę dobra sałatka z boczkiem i jajem.                             […]

Staropolski zraz wołowy w jasnym sosie pieczeniowym

Piękna świeża, czerwona, pachnąca wołowina! Ach! Do tego troszkę musztardy, cebulka, swojski kiszony ogórek, boczek, trochę wprawy w zwijaniu i trochę czasu w zanadrzu, a stworzymy pyszny staropolski zraz wołowy.                                                   […]

Devolajki czyli kotlet de volaille z masłem ziołowym

Ukochane danie Polaków, znienawidzone przez kucharzy 🙂 Wesela, komunie, jubileusze, stypy ... 50, 100, 150 sztuk ... i klepiesz, klepiesz, klepiesz a końca nie widać. Zupełnie zwyczajne, a jednak pyszne. Mimo maleńkiej niechęci do nich, postanowiłam dodać przepis na nieco zmodyfikowaną wersję klasyku.                         […]

Bigos ze słodkiej kapusty

Ulubione danie mojego pana. Na wiadomość, że dziś na obiad bigos oczy mu się zaświeciły. Takie niby nic, a ile sprawia radości :). Przepis, który mam dla Was jest dużo szybszą wersją tradycyjnego bigosu, bardziej ubogą w dodatki ale równie smaczną.                             […]

Kotlet schabowy w letniej odsłonie z sałatką z fasolki szparagowej

Kotlet schabowy to jedna z obowiązkowych propozycji na niedzielny obiad, ale może by go troszeczkę odświeżyć? Pietruszka i czosnek dodają świeżości i sprawiają, że tradycyjny schaboszczak robi się jeszcze smaczniejszy.                                                   

Rosół domowy (drobiowo-wołowy)

Tradycyjny i bardzo mięsny rosół domowy. Dzięki opalanej cebuli zyskuje piękną, złocistą barwę i lekko słodkawy smak. Gwarantuje, że będzie to jeden z lepszych rosołów jakie jedliście w życiu.                                                       […]