Pstrąg pieczony z warzywami

Pstrąg pieczony z warzywami
Ilośc: 2 porcje

Wielu z Was nie lubi pstrąga za jego mulasty posmak, jednak uwierzcie mi, że dobry pstrąg, z dobrej hodowli i dobrze przyrządzony jest pyszny i wcale mówiąc kolokwialnie " nie zalatuje mułem". Kupując pstrąga zwracajcie uwagę gdzie był hodowany, a najlepiej udajcie się osobiście do małej hodowli lub kupcie rybę u starszego pana na targu.  Czasem warto dołożyć kilka groszy i zjeść coś dobrego i ze sprawdzonego źródła.                            

Pstrąg pieczony z warzywami

Potrzebne będą

  • 2 dobrej jakości, średniej wielkości pstrągi
  • 1/2 cytryny
  • 1 cebula
  • 1 świeże chilli
  • 1 główka czosnku
  • 4-5 dużych plastrów cukinii
  • 1/3 kostki dobrego masła
  • sól
  • pieprz
  • susz z bazylii

sposób przygotowania

Pstrągi dokładnie oczyszczamy, jeżeli musimy patroszymy je, pozbywamy się również oczu i skrzeli, a następnie skrobiemy by pozbyć się łusek.

Oczyszczoną i wymytą rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie dokładnie oprószamy solą i pieprzem z każdej strony oraz w środku.

Chilli i czosnek przekrawamy na pół, cebulę obieramy i kroimy w grube krążki.

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy plastry cukinii, na to wkładamy pstrągi i całość obsypujemy pozostałymi składnikami czyli chilli, czosnkiem i cebulą. Jeżeli mamy możemy dorzucić tez pomidorki koktajlowe, pieczarki, seler naciowy lub jeśli lubimy paprykę. Całość delikatnie oprószamy solą i sporą ilością suszu z bazylii( zioło powinno być równomiernie rozsypane, nie powinno jednak sprawiać wrażenia że całkowicie pokryło rybę i warzywa). Całość obkładamy plastrami masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut.

Jeżeli warzywa będą się Wam zbyt szybko rumienić przykryjcie formę folią aluminiową, jednak nie sądzę by tak się stało.

Rybkę podajemy z grzankami z bagietki, z grillowanymi na suchej patelni i polanymi odrobiną oliwy z oliwek.

Pstrąg pieczony z warzywami
Pstrąg pieczony z warzywami
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Prosto z Wody, Przepiśnik i otagowane: , , , .