Puszysty mus czekoladowy

Puszysty mus czekoladowy - zdjęcie główne
Ilość: 4 porcje

Miał być mus czekoladowy podany z musem kasztanowym, ale kasztany się spaliły i pomysł nie wypalił. Cóż moje zakręcenie często daje o sobie znać w kuchni, raz spalone kasztany, a innym razem potrzaskana góra talerzy. Grunt to się tym nie przejmować i konsekwentnie dążyć do celu. Kasztany zamieniłam na świeże kaki i też wyszło znakomicie.                                

Puszysty mus czekoladowy - składniki

potrzebne będą

  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 kaki
  • 1 łyżeczka siekanego imbiru

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na jasno żółtą masę, stawiając miskę na garnku z gorącą wodą. Energicznie trzepiemy, na niewielkim ogniu uważając by jajko się nam nie ścięło.

Czekoladę kruszymy i również roztapiamy, stawiając miskę na garnku z niewielką ilością gorącej wody.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Owoce kaki obieramy, kroimy w paseczki i mieszamy z imbirem.

Jasno żółte ubite żółtka mieszamy delikatnie z lekko przestudzoną, rozpuszczoną czekoladą. Próbujemy i jeśli chcecie w tym miejscu możecie dodać odrobinę alkoholu, likieru, miodu, przypraw. Całość delikatnie mieszamy, powoli dodając ubite białka.

Mus czekoladowy przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Teraz układamy na musie owoce i już gotowe!

Smacznego kochani!

Puszysty mus czekoladowy
Puszysty mus czekoladowy
rosiolove
Opublikowane w Nie tylko na chandre (desery), Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , , , , .