Pyszne, szybkie, bez pieczenia… z wiśniową czekoladą

Pyszne, szybkie, bez pieczenia ... z wiśniową czekoladą
Ilość: 1 blacha

Coraz częściej kuszę się na przygotowywanie ciast... szok!  no cóż może z wiekiem zdobywam coraz więcej cierpliwości. Ciasto to powstało z potrzeby pozbycia się gigantycznej ilości kaszki manny, która jakimś cudem znalazła się w naszym restauracyjnym magazynie. I tak o to troszkę zaczerpnięty przepis od wujka Google na ciasto bez pieczenia został zmodyfikowany i podrasowany według moich upodobań. Zróbcie i spróbujcie 😀                             

Pyszne, szybkie, bez pieczenia ... z wiśniową czekoladą - składniki

Potrzebne będą

  • 2,5 l mleka 3,2%
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g margaryny do pieczenia lub masła
  • 2,5 szklanki kaszki manny
  • 35 ml koniaku
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki kakao
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
  • 1 galaretka o smaku wiśniowym
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 60 sztuk ciasteczek Petit Buerre
  • 8-10 wafelków czekoladowych

Sposób przygotowania

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią jedną warstwę ciastek Petit Buerre.

1,5 l mleka wlewamy do garnka wraz z cukrem, cukrem wanilinowym, margaryną, kardamonem i kakao. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy margaryna się rozpuści, a mleko zacznie wrzeć dorzucamy 1,5 szklanki kaszki manny. Gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając by w masie nie zrobiły się grudki. Gdy całość zgęstnieje, dodajemy koniak, mieszamy. Cała masę wylewamy do formy, delikatnie rozprowadzając po spodzie z ciastek.

6 ciastek oraz wafelki kruszymy i rozsypujemy po całej powierzchni ciemnej masy z kaszki.

Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia wraz z miodem, następnie dodajemy 1 szklankę kaszki. Trzymamy całość na niewielki ogniu, cały czas mieszając do momentu aż masa zacznie się zagęszczać. Gotową masę wylewamy na blachę. Wygładzamy, a następnie układamy na niej ciasteczka Petit Buerre. Dzięki temu, że kładziemy je na gorącą mieszankę, staną się one miękkie i przyjemne dla podniebienia. Placek odstawiamy do wystudzenia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Galaretkę wraz czekoladą energicznie mieszamy, tak by nie powstały żadne grudki. Całość wylewamy na nasze ciasto, a następnie wkładamy je do lodówki na minimum 3 godziny. Jeśli pozostały Wam jakieś ciastka możecie pokruszyć je i obsypać nimi placek, zanim czekoladowa galaretka stężeje.

Pyszne, szybkie, bez pieczenia ... z wiśniową czekoladą
Pyszne, szybkie, bez pieczenia ... z wiśniową czekoladą
rosiolove
Opublikowane w Nie tylko na chandre (desery), Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , , , , .