Rosół domowy (drobiowo-wołowy)

Rosół domowy (drobiowo-wołowy) - zdjęcie główne
Ilość: 6 porcji

Tradycyjny i bardzo mięsny rosół domowy. Dzięki opalanej cebuli zyskuje piękną, złocistą barwę i lekko słodkawy smak. Gwarantuje, że będzie to jeden z lepszych rosołów jakie jedliście w życiu.                                                         

Rosół domowy (drobiowo-wołowy) - składniki

potrzebne będą

  • 1/2 kurczaka (najlepiej udko)
  • 1 małe skrzydło z indyka
  • 0,3 kg żeberek wołowych lub goleń wołowa
  • 4 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duży seler
  • 1 mały por
  • 3 średnie opalone cebule
  • 1 pęczek pietruszki zielonej
  • 4 l wody - najlepiej mineralnej
  • pieprz ziarnisty
  • sól

sposób przygotowania

Mięsa dokładnie płuczemy. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule opalamy* nad palnikiem lub świeczką.

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą* i zagotowujemy. Nie możemy jednak dopuścić by rosół za mocno się gotował, ponieważ przez to stanie się mętny*.

Z wywaru zbieramy tzw. szumowiny. Dorzucamy 15 ziaren pieprzu czarnego. Rosół gotujemy na maleńkim ogniu przez ok. 2 godziny.

Pod koniec gotowania dodajemy sól*. Następnie przecedzamy przez drobne sitko, pozbywając się wszystkiego co zbędne.

Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Rosół podajemy tradycyjnie z makaronem. Smacznego 🙂

przydatne

*

  • Składniki rosołu wkładamy do zimnej wody, wrzucenie do gorącej wody spowoduje ich zamknięcie czyli będziemy mieli dobre mięso, ale niestety nie da ono smaku naszemu rosołowi.
  • Rosół solimy pod koniec gotowania, ponieważ mięsa nie solone dają więcej swojego naturalnego smaku do gotowanego rosołu.
  • Gdy zagotujesz rosół i będzie mętny dodaj do niego lód, spowoduje wyklarowanie wywaru.
  • Dodanie do rosołu opalanej cebuli poprawia kolor i dodaje ciekawy smak.
Rosół domowy (drobiowo-wołowy)
Rosół domowy (drobiowo-wołowy)
rosiolove
Opublikowane w Drób, Obiadu czas, Przepiśnik, Wołowina, Zupy i otagowane: , , , , , , , , , , , , , , , , .