Rosół z indyka

Rosół z indyka
Ilość: 6 porcji

Jak przystało na Rosiołową muszę umieć ugotować dobry rosioł. 🙂 Dzisiaj mam dla was rosół z indyka. Niby zwykły przepis, a jednak wzbogacony o kilka drobnych elementów, takich jak łupina cebuli, czosnek, smażony por. To dzięki tym skromnym dodatkom rosół uzyskuje głębię, nowy, ciekawy smak.                                     

Rosół z indyka - składniki

potrzebne będą

  • 1 kg indyka np. szyje, udo lub skrzydło
  • 1 seler
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 1 główka czosnku
  • 1 por
  • 1 łyżeczka świeżej chilli, posiekanej
  • sól
  • pieprz
  • olej

sposób przygotowania

Seler, marchew i pietruszkę obieramy i myjemy, wrzucamy do garnka wraz z opłukanym i wysuszonym indykiem. Dolewamy 2,5 litra wody i wstawiamy na palnik.

Cebulę w łupinie przekrawamy na pół i opalamy nad ogniem palnika. Jeśli macie płytę grzewczą, możecie opalić cebulę kładąc ja na rozgrzaną, sucha patelnię. Trzymamy ją tak długo aż jej powierzchnia stanie się ciemno brązowa. Główki czosnku również nie obieramy, przekrojoną na pół wrzucamy wraz z cebula do zupy.

Por kroimy w plasterki i podsmażamy wraz z chili na 1 łyżce oleju, następnie dorzucamy do rosołu.

Zupę doprowadzamy do wrzenia, a następnie skręcamy płomień palnika i na malutkim ogniu, pozwalamy mu nabierać aromatów i smaków przez 1,5- 2 godzin. Po tym czasie dopiero stopniowo dodajemy sól i pieprz, mieszamy, próbujemy, dodajemy. Powtarzamy tą czynność tak długo, aż uzyskamy idealną dla naszego podniebienia słoność i ostrość.

Rosół z indyka podajemy z dobrej jakości makaronem jajecznym.

Rosół z indyka
Rosół z indyka
Rosół z indyka
Rosół z indyka
rosiolove
Opublikowane w Drób, Obiadu czas, Przepiśnik, Zupy i otagowane: , , , , , , , , , , , , .