Rudy rydz i wołowina

Rudy rydz i wołowina
Ilość: 4 porcje

Rydza w lesie już nie znajdziemy, ale wielu z nas ma je zamrożone na zimę i dla Was jest ten przepis. Osobiście nigdy nie znalazłam rudzielca, a może i znalazłam a bałam się go zebrać... nie wiem! Wiem jednak, że uwielbiam ich smak. Skradł moje serce kiedyś podczas urlopu w Zakopcu i tak od tego czasu ciągle go szukałam. W mojej okolicy ciężko dostać rydze, a jeżeli już ktoś je ma to nie chętnie się nimi dzieli,aż tu nagle przyszedł SMS : "W ofercie mamy mrożonego Rydza Extra Premium..."                                               

Rudy rydz i wołowina

Potrzebne będą

  • 500 g wołowiny zrazowej
  • 400 g rydzów świeżych lub mrożonych
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1/2 cytryny
  • plaster masła
  • sól
  • pieprz

sposób przygotowania

Wołowinę kroimy w średnią kostkę w poprzek włókien. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z obu stron. Podsmażone kawałki przekładamy do garnka, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, zalewamy wodą tak by tylko przykryć mięso i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości przez 60-70 minut.

W garnku doprowadzamy wodę z odrobina soli do wrzenia, następnie wrzucamy do niej grzyby i gotujemy przez 2 minuty. Po tym czasie całość odcedzamy na sitku.

Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy. Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzucamy cebulą i czosnek, chwile podsmażamy i dodajemy grzyby. Oprószamy solą i pieprzem, zmniejszamy płomień palnika, dorzucamy ugotowaną wołowinę i dolewamy szklankę wody. Doprowadzamy do wrzenia a następnie wlewamy śmietankę. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 15 minut. Doprawiamy do smaku solę, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.

Sos doskonale też smakuje wymieszany z duża ilością świeżego koperku.

Rudy rydz i wołowina

przydatne

Wołowinę obracamy tylko dwa razy by nie pozbyć się z niej zbyt dużo naturalnego soku. Kawałki mięsa wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię, smażymy na brązowo z jednej strony i dopiero odwracamy. Staramy się też smażyć mięso partiami, ponieważ rzucenie dużej ilości sprawi, że zamiast smażyć całość będzie się gotować. Mięso nie zamknie się tak jak należy, a tym samym straci smak i soczystość.

Rudy rydz i wołowina
Rudy rydz i wołowina
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Wołowina i otagowane: , , , , , , .