Sałatka ziemniaczana z boczkiem i natką pietruszki

Sałatka ziemniaczana z boczkiem i natką pietruszki

Kolejna propozycja z cyklu "swojsko na dziś", a tak poważnie to bardzo dobra sałatka ziemniaczana, która dzięki dodaniu curry (które zresztą uwielbiam) nabiera nowego blasku. Doskonała na kolacje, ale i jako przekąska na zakrapianej imprezce u wujka Cześka. Polecam!

Sałatka ziemniaczana z boczkiem i natką pietruszki - składniki

potrzebne będą

  • 8-10 średnich ziemniaków
  • 200 g surowego boczku wędzonego
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 średniej cebuli czerwonej
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz

sposób przygotowania

Obrane ziemniaki gotujemy jak zwykle, uważamy jednak by się nie rozgotowały! Ugotowane odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy je w dość sporą kostkę.

Boczek kroimy w średniej wielkości kostkę, kładziemy na suchą patelnię i podsmażamy tak długo aż zrobi się piękny, rumiany, a cały dom wypełni się jego zapachem. Usmażony boczek wrzucamy na sitko, by pozbyć się wytopionego tłuszczu.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, pietruszkę grubo siekamy.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy curry i majonez. Delikatnie mieszamy, a następnie próbujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 2 godziny i podajemy.

Sałatka ziemniaczana z boczkiem i natką pietruszki
Sałatka ziemniaczana z boczkiem i natką pietruszki
rosiolove
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , , , , , , .