Śledź w oleju na wigilijny stół

Śledź w oleju na wigilijny stół
Ilość: 2 porcji

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... a co za tym idzie szał kuchenny, który sprawia, że wielu z Was zamiast się radować spina się by wszystko było na czas. I po co? Luzik! Wiele rzeczy można zrobić wcześniej, tak jak ten śledź w oleju. Dzięki temu rozłożycie sobie pracę równomiernie, a na świąteczny czas pozostanie Wam tylko usmażenie karpia i wstawienie świątecznej pieczeni, która praktycznie robi się sama.                                          

Śledź w oleju na wigilijny stół - składniki

potrzebne będą

  • 400 g śledzi a'la matjas
  • 2 cebule
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka świeżego, posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka świeżego, posiekanego chilli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 limonki
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

sposób przygotowania

Śledzie wkładamy do zimnej wody i moczymy przez 1-1,5 godziny, w zależności jak słone ryby lubimy. W tym czasie wymieniamy dwa razy wodę na świeżą.

Cebulę obieramy, kroimy na malutką kostkę i podsmażamy delikatnie na odrobinie oleju. Ma się zeszklić, ale nie zarumienić. Do gorącej cebuli dodajemy ocet ryżowy i mieszamy.

Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i rozkładamy na płaskim naczyniu. Posypujemy wszystkie dokładnie przyprawami,chilli i imbirem, a następnie skrapiamy sokiem z limonki. Na całość rozrzucamy podsmażoną cebulkę. Delikatnie mieszamy i przekładamy do słoiczków. Całość zalewamy oliwą i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni by wszystkie smaki się uwolniły i nadały aromatu naszym śledziom.

Śledź w oleju świetnie nada się jako przystawka na naszym wigilijnym stole.

Śledź w oleju na wigilijny stół
Śledź w oleju na wigilijny stół
rosiolove
Opublikowane w Na dobry dzień (śniadanie), Na mniejszy apetyt, Prosto z Wody, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , .