Śledź w sosie koperkowym

Śledź w sosie koperkowym

Tak za moim panem chodził i  chodził, aż wychodził i w końcu udało mu się trafić na nasz stół. Śledź z koperkiem, nie mój klimat, ale za to jaki Osioł uśmiechnięty. Jak nie wiele trzeba do szczęścia :). Jest to moja kolejna mega szybka i prosta propozycja na obiad dla całej rodziny.                                     

Śledź w sosie koperkowym - składniki

potrzebne będą

  • 220 g filetów śledziowych w oleju
  • 200 g śmietany 18%
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki koperku siekanego
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • sól, pieprz

sposób przygotowania

Śledzie wyjmujemy z opakowania, kroimy w niewielkie paseczki i zamaczamy w zimnej wodzie na 30-40 minut. Po tym czasie próbujemy, jeśli nadal są dla Was za słone wymieńcie wodę i zostawcie je w niej jeszcze na kilka minut.

Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki.

Do miski wrzucamy cebulę, koper, śmietany, ocet, cukier, musztardę, wszystko ze sobą łączymy. Dodajemy szczyptę soli i płaską łyżeczkę pieprzu oraz wymoczone śledzie, całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut, po tym czasie próbujemy i korygujemy smak solą i pieprzem.

Śledziki doskonale smakują z ziemniakami, ale i z pysznym świeżym chlebem.

Śledź w sosie koperkowym
Śledź w sosie koperkowym
rosiolove
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Obiadu czas, Prosto z Wody, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , , , .