Bardzo smaczne nerki wieprzowe

Zapomniane, rzadko przyrządzane, a przecież bardzo smaczne nerki wieprzowe. Chciałabym przekonać Was do tego, że podroby wbrew pozorom są bardzo dobre. Fakt potrzeba czasu na ich przygotowanie, ale czy danie do którego włożyło się sporo serca i czasu nie smakuje lepiej ?!                                                  

potrzebne będą

  • 0,5 kg nerek wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 3-4 małe cebulki
  • 3 kulki ziela
  • 1 liść laurowy
  • 1 szklanka mleka
  • 3 pomidory, najlepiej każdy o innym kolorze
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżka posiekanej natki pietrzuszki
  • 1 torebka kaszy jęczmiennej
  • grubszy plaster masła, ocet spirytusowy, sól, pieprz

sposób przygotowania

Nerki dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż i wykrawamy przewód moczowy, zamaczamy w zimnej wodzie na 2 godziny.

Warzywa obieramy i wrzucamy do garnka, dodajemy nerki i całość zalewamy mlekiem z dodatkiem wody. Dodajemy ziele angielskie i liścia laurowego, 1 łyżeczkę woli i 1 łyżeczkę pieprzu. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 2 godziny.

Ugotowane nereczki kroimy w cienkie paseczki, w tym samym czasie gotujemy kasze oczywiście al dente! Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy nasze podroby, dodajemy natkę siekaną i łyżkę octu. Wszystko razem mieszamy, próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.

Pomidory kroimy w drobną kostkę i układamy na talerzu, na pomidora kładziemy drobne piórka z czerwonej cebuli, solimy i pieprzymy. Na to kładziemy ciepła kaszę, a na kaszę nereczki i całość oblewamy masełkiem z pietruszką.

Niby nic takiego, a uwierzcie mi będziecie zaskoczeni.

rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: .