Smażone płocie z grillowaną brukselką

Smażone płocie z grillowaną brukselką
Ilość: 3 porcje

Niewielkie, niepozorne, pełne malutkich ości, a jednak smaczne - smażone płocie. Curry podkręca nieco ich smak a brukselka dodaje odrobinkę goryczy, która doskonale sprawdza się w tym połączeniu.                                                         

Smażone płocie z grillowaną brukselką - składniki

potrzebne będą

  • 3-4 płocie
  • dwie garstki brukselki
  • 3 szalotki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • olej

sposób przygotowania

Rybki patroszymy, pozbywamy się łusek, skrzeli, oczu. Dokładnie myjemy i osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie oprószamy obficie solą, pieprzem i curry.

Brukselki przebieramy i myjemy. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 3 minuty. Szalotkę obieramy i przekrawamy na pół.

Oliwę mieszamy z octem balsamicznym oraz płaska łyżeczka soli, warzywa wrzucamy do marynaty na 10 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej, obtaczamy rybę w mące i smażymy z każdej strony na złoto.

Rozgrzewamy patelnie grillową i wrzucamy na nią warzywa, grillujemy z każdej strony przez minutę.

Smażone płocie podajemy z grillowanymi brukselkami, doskonale sprawdzi się też z grzankami lub pikantnym ryżem (ryż podsmażony z odrobina czosnku, ostrej papryki, soli i cytryny).

Smażone płocie z grillowaną brukselką
Smażone płocie z grillowaną brukselką
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Prosto z Wody, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , , , , , , .