Smażony karp na dobrej modrej kapuście

Smażony karp wielu kojarzy się tylko ze świętami Bożego Narodzenia, a szkoda. Jest to bardzo dobra i wdzięczna w przygotowaniu ryba, dostępna w sklepie rybnym praktycznie przez cały rok. Dziś mam dla Was przepis, który zapewne wywoła zaniepokojenie w Waszych głowach. Dlaczego takie połączenie? Przecież to nie pasuje! A może jednak ?! 😉                                    

potrzebne będą

  • 2 kawałki karpia
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka oliwy
  • pieprz lampurg lub ewentualnie mieszanka cayenne
  • szczypta imbiru
  • łyżeczka bazyli
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól
  • 1/2 główki modrej kapusty
  • 1 słodkie jabłko
  • 2 łyżki octu malinowego lub ewentualnie jabłkowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody

sposób przygotowania

Karpia myjemy, doprawiamy sokiem z limonki, skórką z niej otartą, solą, pieprzem lampurg, tymiankiem, bazylią, oliwą i imbirem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Kapustę myjemy, szatkujemy i wrzucamy do garnka wraz z umytym i potartym na tarce o grubych oczkach jabłku. Dodajemy sól, ocet malinowy, cukier i wodę. Dusimy na niewielkim ogniu przez około 45 minut. W tym momencie próbujemy kapustę i ewentualnie doprawiamy cukrem lub solą.

Karpia wyciągamy z marynaty, panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z odrobina masła. Sprawdzamy czy ryba jest usmażona, wkładając wykałaczkę do jej środka i sprawdzając czy jest ona gorąca. Jeśli jest, ryba jest gotowa.

Podajemy razem wraz z limonką.

rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Prosto z Wody, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , .