Śmietankowa tapioka z malinami

ilość porcji

Ostatnim czasem w moje ręce trafiła paczka tapioki, czyli małych, białych, niepozornych kuleczek. Ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że była ona znana już dawno, dawno temu i przepis na nią znalazłam w starym wydaniu "Kuchni polskiej". Idąc dalej odkryłam, że świetnie sprawdza się jako zagęstnik, a oprócz tego przybiera smak rzeczy w której jest gotowany i najważniejsze ma przyjemną teksturę, co sprawia dużą przyjemność podczas jedzenia. 

potrzebne będą

  • 100 g tapioki + 50 g tapioki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka śmietanki 30% (łącznie płynu powinno być 2 razy więcej niż tapioki, więc jeśli wyda wam się mało dolejcie trochę więcej wody)
  • 2 łyżki kremu karmelowego lub ok. 8 kostek czekolady karmelowej
  • 1 - 2 łyżki cukru
  • 150 ml soku malinowego (najlepiej swojskiego, jeśli takiego nie macie może być kupny syrop rozcieńczony z wodą)
  • kilka świeżych malin

sposób przygotowania

Tapiokę przepłukujemy i wrzucamy do garnków (100 g do jednego i 50 g do drugiego). Większą ilość zalewamy śmietanką i wodą oraz dodajemy krem karmelowy, mniejszą sokiem malinowym. Gotujemy na niewielkim ogniu, tak długo, aż kuleczki tapioki staną się przeźroczyste i miękki, często mieszamy. Teraz próbujemy i korygujemy smak przy pomocy cukru.

Podajemy tworząc warstwy : tapioka biała, maliny, tapioka różowa.

rosiolove
Opublikowane w Nie tylko na chandre (desery), Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , .