Kiełbasa w sosie musztardowym z kminkiem

Kiełbasa w sosie musztardowym

Znudziły ci się kanapki? Masz dosyć płatków, owoców, jogurtów ? Zaszalej i spróbuj mojej propozycji śniadaniowej! Raz nie zawsze, podaruj sobie przyjemność zjedzenia swojskiego, polskiego śniadanka.                                                   

Kiełbasa w sosie musztardowym składniki

potrzebne będą

  • 2 kiełbasy nasze ulubione lub te, które zostały nam po grillu ze znajomymi 😉
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1,5 łyżeczki papryki wędzonej lub papryki ostrej
  • 2,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka śmietany do sosów 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • odrobina oleju
  • sól, pieprz

sposób przygotowania

Kiełbasę kroimy w grube plastry, cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy kiełbasę, podsmażamy do momentu aż zrobią się lekko brązowe, rumiane. Następnie dodajemy cebulę, czosnek, kminek, paprykę wszystko razem podsmażamy, cały czas mieszając. Dodajemy musztardę, śmietanę i wodę, gotujemy ok 7-8 minut. Próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem, można też dodać szczyptę cukru ja jednak lubię tą musztardową kwasowość . W pojemniczku przygotowujemy zawiesinę z mąki i wody, sos lekko "zaciągamy" wlewając roztwór do gotującej się kiełbasy, cały czas mieszając. Jeszcze raz próbujemy sos i ewentualnie doprawiamy.

Kiełbasa w sosie musztardowym

przydatne

Jeśli nie chcemy zagęszczać sosu mąką, możemy dolać do niego 1/2 szklanki śmietanki 30%. Taki sos gotujemy około 15 min . Ma on inny, ale też fajny nieco słodszy i bardziej kremowy smak.

Kiełbasa w sosie musztardowym
hashtag
Opublikowane w Na dobry dzień (śniadanie), Na mniejszy apetyt, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , , .