Pasta z dorsza wędzonego

Nadmorski urlop jak zawsze zakończyłam kupując świeżą, wędzoną rybkę u miejscowego rybaka. Tym razem nie wzięłam jak zwykle rybki maślanej, a naszego tradycyjnego, lekko nudnego ale smacznego dorsza. Przywiozłam go do domu i niewiele myśląc, postanowiłam zrobić z niego pastę do pieczywka. Wyszła bardzo fajna 🙂                                                                            

potrzebne będą

  • 200 g dorsza wędzonego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki masła
  • garstka posiekanego szczypiorku
  • odrobina pieprzu, soli, kilka kropel soku z cytryny

sposób przygotowania

Dorsza obieramy ze skóry i pozbywamy się ości. Piękne, oczyszczone mięso wrzucamy do pojemnika wraz z pozostałymi składnikami, oprócz szczypiorku. Blendujemy na gładką, jednolitą pastę. Następnie dodajemy szczypior, próbujemy i korygujemy smak solą, pieprzem , kilkoma kroplami soku z cytryny. Podajemy ze świeżym pieczywkiem lub grzankami z ciemnego chleba.

rosiolove
Opublikowane w Na dobry dzień (śniadanie), Na mniejszy apetyt, Prosto z Wody, Przepiśnik i otagowane: , , , , .