Swojskie powidła

powidła

Śliwkowe powidła doskonały dodatek do czarniny, naleśników lub po prostu do świeżego, swojskiego chlebka. Doskonale też sprawdza się jako dodatek do herbaty w zimne, szare dni.                                                               

Powidła

potrzebne będą

  • 1 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżeczki cukru

sposób przygotowania

Pozbywamy się pestek ze śliwek, myjemy je i wkładamy do szerokiego garnka z 3 łyżkami wody. Dusimy na małym ogniu przez około 1 godzinę. Odstawiamy na kilka godzin lub noc i smażymy jeszcze 30-40 minut, aż do powstania jednolitej masy. Często mieszamy, ponieważ jest bardzo duże ryzyko przypalenia się powideł, a to spowoduje, że będą one gorzkie. Teraz próbujemy i dodajemy cukier, możliwe, że cukier okaże się zbędny i śliwki dadzą wystarczająco dużo słodyczy. Gorące powidła nalewamy do małych słoiczków, zakręcamy.

Jeśli chcemy przechowywać je dłużej najlepiej jest je spasteryzować. Wkładamy słoiki na szmatkę do garnka, zalewamy wodą do 3/4 wysokości i gotujemy około 10 minut pod przykryciem (od zagotowania).

powidła
powidła
hashtag
Opublikowane w Moja spiżarnia, Na dobry dzień (śniadanie), Na mniejszy apetyt, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , .