Śniadaniowa pasta jajeczna

Pasta jajeczna

Kolejna pasta na blogu, tym razem pasta jajeczna. Bardzo szybka w wykonaniu, a dzięki różnym dodatkom tanim kosztem możemy stworzyć piękne i kolorowe kanapki śniadaniowe.                                                                                  

Pasta jajeczna - składniki

potrzebne będą

  • 6 jaj
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu

sposób przygotowania

Jaja wkładamy do zimnej wody i stawiamy na palniku, od momentu wrzenia gotujemy jeszcze 5 minut. Ugotowane studzimy i obieramy ze skorupki. Następnie rozgniatamy je widelcem stopniowo dodając majonez, sól i pieprz. Dusimy tak długo, aż osiągniemy idealna konsystencję pasty. Osobiście lubię gdy pasta jajeczna nie jest do końca pastą, lubię czuć małe kawałeczki nie rozgniecionego białka. Jeśli jednak lubicie idealnie gładkie pasty polecam użyć blender.

Do takiej pasty jajecznej możemy dodać drobno pokrojonego pomidora lub rzodkiewkę. Doskonale smakuje też z koperkiem, szczypiorkiem lub odrobiną musztardy.

Śniadaniowa pasta jajeczna
pasta z jajek
rosiolove
Opublikowane w Na dobry dzień (śniadanie), Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , .