Sos kurkowy z kurczakiem

Uwielbiam sos kurkowy w każdej postaci, dlatego też mam dla Was przepis na sos do wszystkiego. Dziś przygotuje go z kurczakiem, ale doskonale smakuje również z grillowaną polędwiczką wieprzową, z wołowiną, makaronem, ziemniakami, a nawet kaszą.                                                      

potrzebne będą

  • 1 średni filet z kurczaka
  • 2 duże garście kurek
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 niepełna szklanka wody
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 1/2 cytryny
  • olej, sól, pieprz

sposób przygotowania

Kurki dokładnie oczyszczamy i delikatnie płuczemy, uważając żeby nie napiły się zbyt dużo wody. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek siekamy. Kurczaka myjemy i kroimy w grubą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy czosnek i osuszone kurki, chwilę smażymy. Przesuwamy kurki na jedna stronę patelni, a na drugą kładziemy kurczaka. Podsmażamy go, a kurki lekko mieszamy z boku patelni. Gdy kurczak będzie złoty mieszamy wszystko razem i zalewamy śmietaną z wodą. Dodajemy koper. Dusimy około 10 minut, następnie dodajemy sok z cytryny, 1 łyżeczkę soli i porządną szczyptę pieprzu. Mieszamy wszystko, zagotowujemy i próbujemy. Ewentualnie doprawiamy solą.

Podajemy z tym na co akurat mamy ochotę np. z ziemniakami.

rosiolove
Opublikowane w Drób, Obiadu czas, Przepiśnik i otagowane: , , , , , .