Sos tatarski

Sos tatarski
Ilość: 1 mały słoik

Uwielbiam dobrą szyneczkę zwinięta w rulon z majonezem lub sosem tatarskim, ze szparagami też jest super, ale nie o tym dziś. Sos tatarski jest bardzo szybki w wykonaniu i stanowi doskonałą alternatywę dla zwykłego majonezu. Doskonały jest zarówno do jajek, szynki ale i do mięs czy sałatek.                                        

Sos tatarski - składniki

potrzebne będą

  • 1 większy ogórek konserwowy
  • 6 pieczarek konserwowych + 1 łyżka wody ze słoiczka z nimi
  • 1/3 średniej cebuli
  • 1/2 łyżeczki kaparów
  • 3 łyżki majonezu patrz. Domowy majonez w trzech smakach
  • 1/2 łyżeczki musztardy DIJON
  • sól
  • pieprz
  • cukier

sposób przygotowania

Ogórka, pieczarki i cebulę kroimy w malusieńką kosteczkę. Kapary drobno siekamy. Wrzucamy wszystko do miski wraz z majonezem, musztardą i zalewą po pieczarkach. Energicznie mieszamy, próbujemy i doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i w razie potrzeby cukru. Mieszamy jeszcze raz i odstawiamy na godzinę by wszystkie smaki się ze sobą połączyły. Gotowe ! 🙂

Sos tatarski
Sos tatarski
rosiolove
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , .