Spaghetti z pesto pietruszkowym

Spaghetti z pesto pietruszkowym - zdjęcie główne
Ilość: 3 porcje

Ostatnio były kluseczki pietruszkowe, dziś spaghetti z pesto z tym samym składnikiem. Przyznam się szczerze, że bardzo lubię tą nać. Ma delikatny smak, który nadaje świeżości praktycznie każdej potrawie. Oprócz tego natka pietruszki jest źródłem mega dużej ilości witaminy C, a na tą porę roku na pewno się nam ona przyda.                                           

Spaghetti z pesto pietruszkowym - składniki

potrzebne będą

  • 200 g makaronu spaghetti
  • pęczek pietruszki
  • 3-4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych solonych
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • parmezan
  • kilka pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania

Natkę siekamy, wkładamy wraz z orzechami, czosnkiem i odrobiną soli do moździerza. Ubijając, doprowadzamy wszystkie składniki do czegoś w rodzaju pasty. Struktura jej nie będzie kremowa, nie można jednak też pozostawić zbyt dużych nie rozgniecionych elementów pesto. Teraz dolewamy do pasty oliwę i cały czas energicznie ucieramy. Można zrobić to również przy pomocy blendera, ja jednak osobiście polecam moździerz i trochę serca, które w to włożycie.

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, powinien być al dente.

Gorące spaghetti przekładamy do miski z pesto, dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze.

Podajemy z pomidorkami koktajlowymi i obsypane parmezanem.

Spaghetti z pesto pietruszkowym
Spaghetti z pesto pietruszkowym
Spaghetti z pesto pietruszkowym
rosiolove
Opublikowane w Mączne, Obiadu czas, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , , , , , , .