Spaghetti po bolońsku

Spaghetti po bolońsku
Ilość: 4 porcje

Spaghetti po bolońsku ulubione danie mojego Pana dziś ląduje na blogu. Kolejna szybka propozycja, na dobry i syty obiadek dla rodziny. Mielona wołowina, pomidory, trochę ziół, odrobina serca i włoski specjał mamy na talerzu.                                                                  

Spaghetti po bolońsku - składniki

potrzebne będą

  • 500 g mielonej wołowiny np. z łopatki
  • 1 mała cebula
  • 1 szalotka
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 800 g  pomidorów z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki chilli w proszku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1,5-2 łyżek cukru lub ewentualnie miodu w zależności od upodobań
  • sól
  • olej do smażenia
  • paczka makaronu spaghetti

sposób przygotowania

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy na nim mięso, rozdrabniając je widelcem tak by powstało coś na kształt kaszy. Podsmażone mięso zgarniamy na jedną stronę patelni, a na drugą rzucamy cebulę wraz z czosnkiem. Chwilę podsmażamy, mieszając, a następnie wszystko razem łączymy. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz sporą szczyptę soli. Całość zalewamy pomidorami, dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 40 minut, co jakiś czas mieszając i dolewając ewentualnie odrobinę wody, by sos nie był zbyt gęsty.

Próbujemy, doprawiamy solą i korygujemy smak cukrem. Odstawiamy na bok na 30 minut.

Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu, tak by był al dente.

Jeszcze raz próbujemy nasz sos do spaghetti, który uwolnił już wszystkie swoje aromaty i ewentualnie doprawiamy. Podajemy z makaronem, można też oprószyć całość parmezanem.

Spaghetti po bolońsku
Spaghetti po bolońsku
Spaghetti po bolońsku
rosiolove
Opublikowane w Mączne, Obiadu czas, Przepiśnik, Wołowina i otagowane: , , , , , , , , , , , , , .