Świąteczna ryba w zalewie z sokiem z buraka

Świąteczna ryba w zalewie z sokiem z buraka
Ilość: 1 słój

Pomysł na tą rybę w zalewie powstał zupełnie przypadkowo, a mianowicie kiedyś robiłam ryby w occie i w tym samym czasie porządek w lodówce. Jak to przy porządkach zawsze znajdzie się coś co stoi samotnie, bez właściciela i bez pomysłu na lepsze jutro. I tak stał sobie zakwas z buraka, zaszalałam i wlałam całość do zalewy. Tak mi zasmakowało, że teraz dość często sięgam do tego przepisu. Wypróbujcie!                                           

Świąteczna ryba w zalewie z sokiem z buraka - składniki

potrzebne będą

  • 600 g filetów z miruny (można dać dowolne filety rybne, które najbardziej lubicie, nie polecam jednak używać ryb delikatnych , ponieważ zalewa całkowicie zdominuje ich smak)
  • 150 ml octu spirytusowego
  • 1 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 5-7 łyżek cukru
  • 4 duże cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 150 ml soku z buraka lub koncentratu buraczanego (w przypadku koncentratu do zalewy będzie trzeba dodać nieco więcej cukru, ponieważ zazwyczaj zawiera on sporą ilość octu )
  • zestaw do panierowania (mąka, jajo, bułka)
  • sól
  • pieprz
  • olej
Świąteczna ryba w zalewie z sokiem z buraka

sposób przygotowania

Ryby dokładnie myjemy lub odmrażamy (ryby zawsze odmrażamy w lodówce, najlepiej zostawiając je na całą noc, dzięki temu nie utracimy jej smaku, który podczas szybkiego rozmrażania w wodzie ucieka do niej). Osuszamy kładąc je pomiędzy 2 warstwy ręczników papierowych. Ryba powinna być sucha, całkowicie pozbawiona wody. W przeciwnym razie panierka nie będzie się trzymała mięsa, a ryba będzie luźna i wodnita. Filety kroimy na mniejsze kawałki.

Rybę oprószamy solą i pieprzem i każdy kawałek dokładnie panierujemy w mące, jaju i bułce. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki rybne na złoto z każdej strony. Usmażone układamy na papierowym ręczniku by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Do garnka wlewamy wodę wraz z octem, dodajemy cukier (5 łyżek w przypadku soku, 7 w przypadku koncentratu), ziele, liść laurowy, łyżeczkę soli i pieprz ziarnisty, a naśtępnie zagotowujemy. W między czasie obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w grube plastry, czosnek w cienkie plasterki. Dorzucamy do garnka z gotującą się zalewą, w tym momencie dolewamy też sok z buraka. I pozostawiamy zalewę do zagotowania. Pilnujemy jednak by zalewa z sokiem buraczanym zbyt mocno się nie gotowała, gdyż utraci swój piękny kolor. Próbujemy i doprawiamy do smaku cukrem i solą.

W słoiku układamy rybę na przemian z plastrami cebuli z wywaru. Zalewamy gorącą zalewą (używamy do tego chochelki lub małej miseczki, zalewę nalewamy stopniowo i powoli by nie uszkodzić struktury ryby), dzięki temu ryba lepiej wchłonie buraczkowy smak.

Odstawiamy do lodówki, ryba w zalewie najlepiej smakuje 2-3 dni po zamarynowaniu.

 

Świąteczna ryba w zalewie z sokiem z buraka
Świąteczna ryba w zalewie z sokiem z buraka
rosiolove
Opublikowane w Na dobry dzień (śniadanie), Na mniejszy apetyt, Prosto z Wody, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , , .