Świąteczny kisiel owocowy

Świąteczny kisiel owocowy
Ilość: 4 porcje

Zainspirowana ostatnimi warsztatami postanowiłam przyrządzić swój świąteczny kisiel owocowy. Pełen owoców i korzennych aromatów doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, jako lżejsza wersja deseru. Taki przygotowany kisiel możecie też zapakować w ładne słoiczki i podarować mamie, tacie, babci. Na pewno sprawi to uśmiech na ich twarzach.                                                          

Świąteczny kisiel owocowy - składniki

potrzebne będą

  • 450 g wiśni *
  • 180 g jeżyn *
  • 150 g malin *
  • 2 kory cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki anyżu
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej (w moim przypadku jest ona suszona, ale można też użyć świeżej, zeskrobanej ze wcześniej wyparzonej pomarańczy)
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

*owoce mogą być mrożone

sposób przygotowania

Zamrożone lub świeże, umyte owoce wrzucamy do garnka razem z korą cynamonu i wodą, następnie zagotowujemy.

W moździerzu lub misce mieszamy ze sobą kardamon, anyż, goździki i skórkę z pomarańczy. Ważne żeby wszystko dokładnie ze sobą rozetrzeć, by w kisielu nie pływały kawałki goździków czy anyżu.

Do owoców dodajemy mieszankę przypraw, miód, cukier i gotujemy jeszcze przez 5 minut na wolnym ogniu. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy na bok na 15 minut.

Po tym czasie próbujemy, ewentualnie doprawiamy i zagotowujemy nasz kisiel owocowy.

Kartoflankę mieszamy z wodą i stopniowo dolewamy do świątecznego kompotu. Mieszamy i dolewamy tak długo aż osiągniemy konsystencję kisielu. Delikatnie zagotowujemy.

Rozlewamy do pojemniczków i pałaszujemy na zimno lub na gorąco.

Świąteczny kisiel owocowy
Świąteczny kisiel owocowy
Świąteczny kisiel owocowy
rosiolove
Opublikowane w Nie tylko na chandre (desery), Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , , , , .