Świąteczny piernik z żurawiną

Świąteczny piernik z żurawiną - zdjęcie główne
Ilość: 1 blacha lub 15 babeczek

Piernik idealny, wilgotny, aromatyczny, a przede wszystkim bardzo szybki w wykonaniu i potrzebujemy do jego przygotowania tylko jednej miski. Święta bez piernika to nie święta, a dzięki temu przepisowi zdąży go zrobić nawet najbardziej zabiegany i zapracowany ludek.                                                                  

Świąteczny piernik z żurawiną - składniki

potrzebne będą

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 5 łyżek powideł lub innej ulubionej marmolady
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 tabliczki czekolady (gorzka i mleczna)
  • 1/3 kostki masła

sposób przygotowania

Do miski wrzucamy jajka, olej, cukier i miód, następnie używając miksera łączymy wszystko ze sobą.

Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sodę przesiewamy i stopniowo dodajemy do miski cały czas miksując. Następnie dolewamy mleko, dodajemy przyprawę do piernika i powidła. Miksujemy tak długo aż ciasto będzie gładkie i lśniące.

Gotową masę mieszamy z żurawiną i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do specjalnych form na muffinki.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 55 minut.

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy kładąc miskę na garnek z gotującą się wodą. Dodajemy masło i 2 łyżki mleka. Dokładnie mieszamy. Polewamy piernik polewą i zostawiamy do wystygnięcia.

Gotowy piernik dekorujemy przy pomocy mocnego lukru lub orzechów, suszonych owoców, posypek dekoracyjnych.

Świąteczny piernik z żurawiną
Świąteczny piernik z żurawiną
Świąteczny piernik z żurawiną
rosiolove
Opublikowane w Nie tylko na chandre (desery), Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , , , , , , , , , , .