Świąteczny sandacz z borowikami i purre z pietruszki

Świąteczny sandacz z borowikami i purre z pietruszki
Ilość: 4 porcje

Kto powiedział, że na święta tylko karp? Karp to oczywiście doskonała i szlachetna ryba, ale sandacz nie odstępuje mu na krok. Jedna z moich ulubionych ryb słodkowodnych, delikatna a jednocześnie dość wyraźna w smaku. W połączeniu z sosem z doskonałych i pachnących borowików oraz śnieżno białym purre z pietruszki, tworzy kompozycję iście królewską, doskonałą na świąteczną wieczerzę.                                                            

Świąteczny sandacz z borowikami i purre z pietruszki - składniki

potrzebne będą

  • 4 małe fileciki z sandacza lub 2 duże
  • 100 g borowików (mogą być mrożone)
  • 1 cebula niewielkich rozmiarów
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • plasterek masła
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 3 duże korzenia pietruszki lub 6 małych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka ziaren słonecznika, dyni lub orzeszków piniowych
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • olej

sposób przygotowania

Pietruszkę obieramy i dokładnie myjemy, wkładamy do garnka z mlekiem i zalewamy wodą tak by przykryć korzenie. Wodę delikatnie solimy. Stawiamy na palnik i gotujemy do momentu aż pietruszka będzie miękka.

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy plasterek masła, podsmażamy na nim rozmrożone i odsączone grzyby tak by były złote, następnie dodajemy cebulę, czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu. Chwile smażymy uważając by nie spalić czosnku. Całość zalewamy śmietanką i chwilę redukujemy. Dodajemy kilka kropli soku z cytryny oraz koperek. Gdy sos się zredukuje i nabierze gęstości, wyłączamy palnik i doprawiamy do smaku. Sos powinien być intensywnie borowikowy z lekko wyczuwalną nutą cytryny.

Ugotowaną pietruszkę odcedzamy, a następnie blendujemy na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy do niej uprażone przez chwilę ziarna*, małą szczyptę soli oraz kilka kropel soku z cytryny. Purre będzie słodkie, jednak dzięki dodaniu prażonych ziaren dostanie kopa, który nada mu niepowtarzalnego smaku.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim oprószonego solą i pieprzem sandacza. Ryba powinna być złota z każdej strony i tyle jej wystarczy. Smażymy krótko, bo zbyt długie smażenie niszczy smak tej wspaniałej ryby.

Świątecznego sandacza podajemy z sosem i purre, doskonale pasuje też do tego dania ugotowana kasza bulgur.

*Na suchą patelnię wrzucamy ziarna/ pestki i stawiamy na dużym palniku, smażymy chwilę cały czas ruszając patelnią. Ziarna nabiorą głębokiego, prażonego smaku i dodatkowej chrupkości.

Świąteczny sandacz z borowikami i purre z pietruszki
Świąteczny sandacz z borowikami i purre z pietruszki
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Prosto z Wody, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , , , , .