Swojska szynka

Swojska szynka
Ilość: 4 porcje

Różowo-szara, bardzo czosnkowa i niezwykle krucha szynka swojska powinna zagościć na świątecznych stołach u każdego z Was. W czasach w których wszystko jest naszpikowane chemią, barwnikami, ulepszaczami ciężko znaleźć dobrą, prawdziwą wędlinę. Biegnę Wam z pomocą w tej codziennej walce o sprawdzoną i swojską szynkę. Zróbcie ją sobie sami, proces trochę długotrwały , ale efekt warty oczekiwania. Zamknij oczy i pomyśl ... świeży chleb, swojskie masełko z odrobiną soli, gruby plaster pysznego mięska. Kęs, ach... smak młodości powrócił! 🙂                                                   

Swojska szynka

potrzebne będą

  • 1 kg surowej szynki wieprzowej
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 marchew
  • 1/2 selera
  • 1 większa cebula
  • solanka:
    • 3 litry wody
    • 16 łyżek soli

sposób przygotowania

Wodę zagotowujemy z solą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Czosnek obieramy, 6 ząbków kroimy na mniejsze kawałki. Szynkę dokładnie myjemy i wkładamy do wystudzonej solanki, dodajemy ziele angielskie i czosnek. Miskę z szynką przykrywamy talerzem i odstawiamy w chłodne, mało nasłonecznione miejsce. Codziennie przewracamy mięso i pilnujemy by zawsze było całkowicie przykryte wodą. Peklujemy mięso przez 5-7 dni.

 

Minął tydzień...

 

Warzywa obieramy i wkładamy do garnka, cebulę wcześniej troszkę podsmażamy. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy łyżeczkę soli.

Szynkę nacinamy i w nacięcia wkładamy 2 niewielkie ząbki czosnku pokrojone w małe słupki.

Mięso obwiązujemy dokładnie sznurkiem lub wkładamy w specjalna siatkę by nadać mu kształt szynki.

Naszpikowaną wędlinę wkładamy do gorącego wywaru warzywnego i gotujemy na wolnym ogniu przez 1-1,5 godziny.

Swojską szynkę zajadamy na ciepło lub zimno w zależności od upodobań.

PS. Moja szynka świąteczna właśnie się robi, dlatego też zdjęcia gotowej już wędlinki pojawią się na blogu za jakiś czas.

swojska szynka
Swojska szynka
rosiolove
Opublikowane w Na dobry dzień (śniadanie), Na mniejszy apetyt, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , , , , , , , , , .