Syrop owocowy – pożegnanie lata

Litr

Przybyła do mnie kolejna dostawa działkowych rarytasów, już raczej jednych z ostatnich w tym roku. Winogronko, czerwone jabłka i brzoskwinki, niezbyt apetyczne z wyglądu, a jednak pyszne w środku. Troszkę zjedliśmy, a reszta? A reszta doskonale nada się na syrop owocowy 🙂                                

potrzebne będą

  • 4 duże jabłka
  • 10 brzoskwiń
  • 2 kiście winogrona
  • 400 g cukru
  • 1 szklanka wody

sposób przygotowania

Owoce dokładnie myjemy, z brzoskwiń wykrawamy pestkę, z jabłek gniazda nasienne a winogrona odrywamy od kiści. Wszystkie owoce wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem, dodajemy wodę. Dusimy na małym ogniu przez 40 minut.

Ugotowany sok przecedzamy przez drobne sitko, wyduszając tyle ile się da z resztek owoców. Polecam też dodatkowo przelać sok przez potrójnie złożoną gazę.

Gorący sok przelewamy do wyparzonych słoików lub butelek, pasteryzujemy 10 minut.

przydatne

Syrop jest dość słodki, a to dlatego, żeby można było go z powodzeniem rozcieńczać wodą. Do obiadku w zimowy dzień jak znalazł.

Można również zrobić wersję bez cukrową, polecamy wybrać wtedy bardzo słodką odmianę jabłek i bardzo dojrzałe winogrona, taki sok będzie się nadawał do picia i nie potrzebna będzie woda by go rozcieńczać. Można go lekko dosłodzić dając łyżkę miodu.

rosiolove
Opublikowane w A pić się chce, Moja spiżarnia, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , , , , , , .