Szafranowy pudding Chia

Szafranowy pudding Chia - główne zdjęcie
Ilość porcji: 2 porcje

Z uwagi na to, że śpieszę się do pracy mam dziś dla Was szybki przepis, na dobry: deser, podwieczorek lub śniadanie. Oczywiście rozumiem, że nie każdy w domu szafran ma, nie mniej jednak szczerze polecam udać się do sklepu by zakupić ten cudowny diament wśród przypraw. Szafranowy pudding chia plus winne wiśnie równa się efekt doskonały. 🙂                                               

Szafranowy pudding Chia - składniki

potrzebne będą

  • 6 kopiastych łyżeczek nasion Chia
  • 1 szklanka mleka
  • 8 nitek szafranu
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g drylowanych wiśni (mogą być mrożone)
  • 40 ml wina półwytrawnego czerwonego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki płatków migdałowych

sposób przygotowania

Nasiona Chia wrzucamy do garnuszka, wlewamy mleko, dodajemy cukier z wanilią, miód i szafran. Gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając przez 10 minut. Odstawiamy na godzinę.

Wiśnie wrzucamy do garnuszka razem z cukrem i winem, gotujemy na niewielkim ogniu przez chwilę.  Redukujemy w ten sposób alkohol i dodajemy wiśniom dodatkowego aromatu. Odstawiamy na chwilę do wystygnięcia

W szklanym naczyniu układamy warstwy:

  • pudding chia
  • wiśnie
  • pudding chia
  • migdały
  • pudding chia
  • wiśnie
Szafranowy pudding Chia
Szafranowy pudding Chia z boku
rosiolove
Opublikowane w Na dobry dzień (śniadanie), Nie tylko na chandre (desery), Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , .