Szpinakowe bułeczki

Szpinakowe bułeczki

Doskonała alternatywa dla tradycyjnych bułek, ożywi nie jedno śniadanie a przy okazji na pewno i domowników. Wbrew pozorom zrobienie własnego pieczywa nie wymaga, aż tak wiele czasu i umiejętności jak myślicie. Spróbujcie moje bułeczki, a na pewno je pokochacie.                                                            

Szpinakowe bułeczki - składniki

potrzebne będą

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • 2 jaja
  • 100 g drożdży
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka smalcu lub oleju
  • 500 g mrożonego szpinaku lub 1kg świeżego
  • 1 mała cebula
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 180 g sera typu feta
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

sposób przygotowania

Mleko delikatnie podgrzewamy, a następnie rozpuszczamy w nim drożdże, tak by powstała jednolita pasta. Do miski wrzucamy mąkę, jaja, olej, sporą szczyptę soli, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, rozpuszczone drożdże i wszystko razem dokładnie wyrabiamy, tak by powstało jednolite ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulkę z czosnkiem, następnie dodajemy rozmrożony szpinak i mieszamy. Zagotowujemy, dodajemy sporą szczyptę soli i pieprzu, zioła prowansalskie oraz śmietankę. Dusimy, mieszając przez 6-7 minut. Teraz dodajemy fetę pokrojoną na mniejsze kawałki, mieszamy i gotujemy 3 minuty. Po tym czasie próbujemy nasz farsz i ewentualnie doprawiamy. Odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 15-20 równych części. Z każdej formujemy kulkę, następnie wbijamy w środek palec i lekko rozciągamy, wkładamy do środka szpinakowy farsz. Całość zlepiamy razem, dokładnie formujemy w kulę i kładziemy lekko spłaszczając dłonią na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Bułeczki gotowe! Doskonałe jako dodatek do sałatek, szybką przekąska lub po prostu pieczywo na którym położymy naszą ulubioną szynkę.

Szpinakowe bułeczki

przydatne

Jeśli nie macie kwaśnej śmietany, możecie ukwasić słodką śmietankę dodając do 1/3 szklanki małą łyżeczkę octu. Należy to energicznie wymieszać i patrzeć jak gęstnieje, a przy okazji się zakwasza.

Szpinakowe bułeczki
Szpinakowe bułeczki
rosiolove
Opublikowane w Na dobry dzień (śniadanie), Na mniejszy apetyt, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , , , , .