Szybka zupa warzywna

Szybka zupa warzywna - zdjęcie główne
Ilość: 8 porcji

Zupa warzywna jest jedną z moich ulubionych i jakoś dziś tak mnie naszło by ją ugotować. Rozgrzewająca i sycąca, doskonała na tą porę roku. Dzięki zblendowaniu ziemniaków i pora, zupa staje się gęstsza a tym samym zyskuje więcej aromatu.                                                        

Szybka zupa warzywna - składniki

potrzebne będą

  • 1/4 kostki masła
  • 8 dużych ziemniaków
  • 1/2 dużego pora (z częścią zieloną)
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 2 pietruszki
  • 150 g brukselki
  • 200 g boczku wędzonego
  • sól
  • pieprz

sposób przygotowania

Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Warzywa powinny być w podobnym rozmiarze by równo się ugotowały. Brukselkę przekrawamy na pół, por kroimy w plasterki.

Na maśle podsmażamy 4 pokrojone ziemniaki i 1/4 pora. Zalewamy 2 l wody, dorzucamy boczek wędzony i gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 minut.

Wyjmujemy boczek z zupy, a całość dokładnie blendujemy. Teraz dodajemy pozostałe warzywa i gotujemy zupę jeszcze przez 20 minut. Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę warzywną podajemy z boczkiem krojonym w plasterki i sporą ilością siekanej natki pietruszki.

Szybka zupa warzywna
Szybka zupa warzywna
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Wieprzowina, Zupy i otagowane: , , , , , , , , , , , .