Tagliatelle z polędwicą z dorsza i brokułem

Tagliatelle z polędwicą z dorsza i brokułem
Ilość: 3 porcje

Polędwica z dorsza... pełna smaku, delikatna, mięsista, idealna! Doskonała sama w sobie, a w połączeniu z tagliatelle  i innymi dodatkami staje się iście królewska. A tak nawiasem mówiąc, doskonale sprawdza się w przeróżnych pastach i sałatkach.                                                       

Tagliatelle z polędwicą z dorsza i brokułem - składniki

potrzebne będą

  • 350 g polędwicy z dorsza
  • 1 brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% procentowej
  • sól
  • pieprz
Tagliatelle z polędwicą z dorsza i brokułem

sposób przygotowania

Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Czosnek siekamy. Cytrynę wyparzamy pod strumieniem gorącej wody, a następnie przy pomocy ostrego nożyka zdejmujemy z niej skórkę, pamiętając o tym by zdejmować tylko część żółtą, białe albedo jest gorzkie. Skórkę kroimy w cieniutkie paseczki, z pozostałej cytryny wyciskamy sok.

Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i łyżką masła. Do wrzącej wody wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy na średnim ogniu przez 4 minuty.

W tym samym czasie wstawiamy wodę na tagliatelle. Gotujemy go według instrukcji podanej na opakowaniu. Makaron powinien być  al dente.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej dorsza z dwóch stron na złoto, następnie dodajemy czosnek i skórkę. Szybko smażymy i zalewamy całość śmietanką, dodajemy trawę cytrynową, odrobinę soli, pieprzu i soku z cytryny. Dorzucamy brokuła. Gotujemy przez 3 minuty na niewielkim ogniu po czym próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeszcze odrobiną cytryny.

Dorsza podajemy z makaronem tagliatelle.

Tagliatelle z polędwicą z dorsza i brokułem
Tagliatelle z polędwicą z dorsza i brokułem
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Prosto z Wody, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , , .