Tarta z boczniakami i szczypiorkiem

Tarta z boczniakami i szczypiorkiem -  zdjęcie główne
Ilość: 4 porcje

Doskonale smakuje na ciepło z lekką sałatką jak i na zimno, jako lunch w szkole czy w pracy. Tarta z boczniakami, grzybami nie do końca docenianymi, stosunkowo rzadko używanymi, a jednak przepysznymi. Seler naciowa podkręca smak grzybów i nadaje delikatnej pikanterii.                                        

Tarta z boczniakami i szczypiorkiem - składniki

potrzebne będą

  • Ciasto:
    • 100 g masła
    • 150 g mąki
    • 1 jajo
    • 1 żółtko
    • 2 łyżki wody
    • szczypta soli
  • Farsz:
    • 1/3 kostki masła
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 250 g sera królewskiego
    • 300 g boczniaków
    • 2 młode cebulki wraz ze szczypiorkiem
    • 3 jaja
    • 1/2 cytryny
    • sól
    • pieprz

sposób przygotowania

Zimne masło trzemy na tarce o dużych oczkach do miski, dodajemy przesianą mąkę, sól, jaja. Rozcieramy dłońmi tak by powstało coś na kształt drobnej kruszonki, teraz dolewamy wodę i szybko wyrabiamy ciasto. Tworzymy kulkę, która nie klei się do rąk. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Takie ciasto można też przechowywać w lodówce przez około tydzień lub mrozić.

Okrągłą formę do tarty o średnicy 24 centymetrów, delikatnie smarujemy olejem.

Ciasto dzielimy na 2 części w stosunku 3/4 do 1/4. Większą część cienko rozwałkowujemy i wykładamy nią naszą formę. Pilnujemy by cała blacha wewnątrz była dokładnie oklejona ciastem. Robimy kilka nakłuć widelcem, a następnie przykrywamy ciasto folia aluminiową a na górze wysypujemy suchą fasolę, groch lub specjalne kuleczki. Robimy tak by ciasto się nam nie podnosiło i nie uzyskało struktury falistej. Tak przygotowany spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, po tym czasie zdejmujemy folię wraz z obciążnikiem i dopiekamy ciasto jeszcze przez 8 minut.

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Boczniaki kroimy w cienkie paseczki, seler w pół talarki, cebulę w piórka, a szczypior siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy najpierw seler z cebulą, następnie dodajemy boczniaki. Chwilę smażymy dodając szczyptę soli i pieprzu. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski trzemy ser, dodajemy jaja, szczypior, sok z cytryny oraz przestudzone boczniaki. Całość dokładnie mieszamy, a następnie próbujemy i doprawiamy do smaku.

Gotowy spód wyciągamy z piekarnika i wypełniamy naszą boczniakową masą. Z ciasta, które pozostało robimy paseczki. Rozwałkowujemy cienko i nożem kroimy na pasma o takiej szerokości na jaka macie ochotę. Wykładamy je na górę tarty, tworząc dowolny wzór. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Jeżeli ciasto zacznie Wam się zbyt szybko rumienić, przykryjcie je folia aluminiową.

Tarta z boczniakami i szczypiorkiem - farsz
Tarta z boczniakami i szczypiorkiem - przed pieczeniem
Tarta z boczniakami i szczypiorkiem
Tarta z boczniakami i szczypiorkiem
Tarta z boczniakami i szczypiorkiem
rosiolove
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Obiadu czas, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , , , , , .