Tradycyjne buraczki

Tradycyjne buraczki, mój ulubiony dodatek do gulaszu czy pieczeni. Bardzo zdrowe i bardzo dobre, niby zwyczajne, a jednak za każdym razem nieco inne, w zależności od smaku jabłka, ostrości cebulki, odmiany buraka.                                                          

potrzebne będą

  • 4-5 mniejszych buraków lub 2 wielkie
  • 2 łyżki octu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 jabłka
  • 2 łyżeczki cukru

sposób przygotowania

Buraczki myjemy i gotujemy ok. 40 minut. Wbijamy widelec i jeśli lekko wchodzi, buraki są już ugotowane. Odlewamy wodę, studzimy nasze bulwy.

Obieramy cebulę i jabłko, kroimy w drobniutką kostkę.

Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do nich cebulę, jabłko i pozostałe składniki. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Próbujemy i korygujemy smak solą, pieprzem, cukrem.

rosiolove
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , .