Tradycyjny barszcz czerwony

Tradycyjny barszcz czerwony
Ilość: 10 porcji

W piątkowy dzień przyszedł czas na przygotowanie świątecznego barszczu czerwonego. Buraczki z działkowej piwniczki dostarczone, grzyby zmagazynowane, czosnek zdobyty więc działam. W domu unosi się zapach świąt, barszczyk powoli mruga, a ja uciekamy myć okna, a później relaks. Wesołych Kochani!                                                  

Tradycyjny barszcz czerwony - składniki

potrzebne będą

  • 4 l wywaru mięsnego (ja wykorzystałam ten pozostały po gotowaniu swojskiej szynki )*
  • 1,5 kg buraków, o ładnej barwie w środku
  • 3 cebule
  • 1,5 główki czosnku
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 duże jabłko lub 2 małe
  • 2 łyżki suszonych grzybów (można też wlać wodę pozostała po moczeniu grzybów do kapusty czy zupy)
  • 3 łyżki majeranku
  • 3-5 łyżek octu
  • 3-4 łyżki cukru
  • sól
  • pieprz

sposób przygotowania

Buraczki obieramy i kroimy w plasterki. Główki czosnku przekrawamy na pół, cebulę obieramy i grubo kroimy. Jabłka myjemy i wraz z boczkiem kroimy na plasterki.

Do garnka wrzucamy buraki, cebulę, czosnek, boczek, grzyby, majeranek, 3 łyżki octu, 2 łyżki cukru, sporą szczyptę soli i pieprzu. Powoli doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień palnika i gotujemy powoli przez 45 minut. Wyłączmy i odstawiamy barszcz na godzinę. P

róbujemy, doprawiamy solą, pieprzem, octem, cukrem w zależności od tego jakie macie upodobania. Barszcz czerwony przecedzamy przez drobne sitko i podajemy np. z uszkami, pasztecikiem, purre ziemniaczanym.

Tradycyjny barszcz czerwony

przydatne

Ocet wlewamy od razu na początku do barszczu, by nie utracić naturalnego, pięknego koloru, który dają buraki.

Barszcz czerwony najlepiej jest zostawić na całą noc wraz z gęstą zawartością, wówczas wszystkie składniku puszczą więcej swojego naturalnego aromatu. Rano podgrzewamy go, próbujemy i ewentualnie doprawiamy, następnie przecedzamy i już!

*Wywar mięsny- kości wieprzowe, wołowe lub mieszane wrzucamy do zimnej wody wraz z obraną i pokrojoną włoszczyzną, zielem angielskim, liściem laurowym oraz opalaną cebulą, gotujemy na niewielkim ogniu przez 2-3 godziny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tradycyjny barszcz czerwony
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Zupy i otagowane: , , , , , , .