Tymiankowe tarty z grzybami i szpinakiem z kurczakiem

Dawno mnie tu nie było, z czego nie jestem zbyt zadowolona. Pędząca codzienność, praca, dom... ech! Mam nadzieję, że już od dziś nigdy więcej nie zostawię Was na tak długo. Z moim powrotem zajdą też pewne zmiany odnośnie zdjęć, ale myślę że będą Wam się tak samo podobały jak poprzednie. Tyle tytułem formalności, a teraz przejdźmy do tart.

Bardzo kruche ciasto z dodatkiem tymianku,  stanowi doskonałą bazę do wielu tarty, ja osobiście najbardziej lubię pełną grzybów ze śmietanką. Oprócz niej przygotowałam dla Was alternatywną wersję pełną zdrowego szpinaku wzbogaconą o sporą garść parmezanu.                             

Potrzebne będą

  • Ciasto:
    • 600 g mąki wrocławskiej
    • 3 jaja
    • 400 g dobrego masła
    • 3 łyżki lodowatej wody
    • łyżeczka tymianku suszonego
    • szczypta soli
  • Nadzienie grzybowe:
    • 6 podgrzybków (mogą być mrożone)
    • 10-15 kurek
    • 5 większych pieczarek
    • * możecie ze spokojem użyć tylko jednego rodzaju grzybów, jednak przy większej różnorodności gatunków otrzymujemy bardziej głęboki smak
    • 1 cebula średniej wielkości
    • 2 ząbki czosnku
    • 750 ml śmietanki 30%
    • plaster masła
    • 3 jaja
    • spora szczypta tymianku lub jeśli wolicie lubczyku suszonego
    • sól, pieprz
  • Nadzienie szpinakowe
    • 500 g mrożonego szpinaku
    • 1 mała cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 średni filet z piersi kurczaka
    • 500 ml śmietanki 30%
    • 3 łyżki grubo tartego parmezanu lub sera Grana Padano ( nigdy nie kupujcie parmezanu tartego na miał, są to odpady serowe często niewiadomego pochodzenia)
    • 3 jaja
    • plaster masła
    • 1 łyżka ziół prowansalskich
    • sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny
  • Do podania:
    • pomidorki koktajlowe
    • świeżo siekane zioła
    • feta

sposób przygotowania

Robimy ciasto:

Zimne masło ścieramy na dużych oczkach tarki, następnie dorzucamy do tego przesianą mąkę z solą i przy pomocy opuszków palców robimy coś w rodzaju kruszonki, delikatnie rozcierając masło w dłoniach. Teraz dodajemy jaja i stopniowo wodę, w zależności od potrzeby. Szybko wyrabiamy dłońmi ciasto, ponieważ długo ogrzewane przez ciepło naszych dłoni staje się twarde i mniej kruche. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny

Robimy farsze:

*Grzybowy

Podgrzybki i pieczarki kroimy w paseczki, kurki jeśli są duże rozdzielamy na dwie części. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy.

Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim nasze grzyby, następnie dodajemy do nich cebulę i czosnek. Całość oprószamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dusimy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, po tym czasie dolewamy śmietankę. Gotujemy 5 minut. Sos grzybowy odstawiamy do wystygnięcia.

Do zimnego sosu grzybowego dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

*Szpinakowy

Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie podsmażamy na nim cebulę i czosnek. Gdy cebula będzie już szklista dodajemy odciśnięty szpinak, całość dusimy ze sobą przez 6-7 minut, w tym czasie doprawiając do smaku solą, pieprzem, kilkoma kroplami soku z cytryny. Odstawiamy do wystygnięcia.

Kurczaka kroimy w niewielką kostkę ok. 2 cm.

Wszystkie pozostałe składniki łączymy w misce wraz ze szpinakiem i kurczakiem, dokładnie mieszamy po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tarty:

Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 centymetra, wykładamy nim formy do tart, całość nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Formy zawijamy w folię aluminiową i obciążamy je przy pomocy suchej fasoli lub grochu.

Wkładamy do pieca nagrzanego do 185 stopni na 5 minut z folią i kolejne 6-7 bez folii, do zarumienienia ciasta.

Upieczone spody wypełniamy naszymi farszami, wlewamy ile się zmieści, uważając tylko by się nie wylewało na boki.

Do tart ze szpinakiem układamy na górze połówki pomidorków koktajjlowych.

Tak przygotowane tarty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Zajadamy na ciepło lub zimno w zależności od upodobań :).

Opublikowane w Na dobry dzień (śniadanie), Na mniejszy apetyt, Przepiśnik i otagowane: , , , , .