Uszka z grzybami leśnymi

Uszka z grzybami leśnymi
Ilość: 80 sztuk

Uszka z grzybami to zdecydowanie mój numer jeden na świątecznym stole, no może dwa bo numer jeden to zupa grzybowa. Uwielbiam grzyby w każdej postaci. Ach... Barszcz bez uszek? Może z kołdunami, może z pasztecikiem, może z purre, ale z wypełnionymi leśnymi skarbami uszkami najlepszy! Nasze polskie ravioli, z powodzeniem możemy zajadać same, w zupie, lub z lekkim sosem śmietanowym i grillowanym kurczakiem.                                        

Uszka z grzybami leśnymi - składniki

potrzebne będą

  • 5 łyżek suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Ciasto (patrz: Delikatne ciasto na pierogi):
    • 500 g mąki
    • 250 ml ciepłej wody
    • 1 łyżeczka soli
    • 1,5 łyżki oleju

 

sposób przygotowania

Grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kostkę, czosnek siekamy.

Na patelni lekko rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie cebulę i czosnek.Następnie dodajemy sól, cukier, pieprz i tymianek. Chwilę smażymy na dużym ogniu, po czym skręcamy płomień palnika i dusimy przez 2 minuty.

Grzyby odcedzamy i siekamy. Dodajemy do cebuli, mieszamy i na małym ogniu dusimy przez 3-4 minuty.

Gotowy farsz próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Odstawiamy go na 1 godzinę do lodówki by stężał.

W tym czasie z podanych składników przygotowujemy ciasto (patrz: Delikatne ciasto na pierogi), które przykrywamy woreczkiem foliowym i odstawiamy na 30-40 minut by się rozluźniło.

Lepimy uszka: ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy kieliszkiem lub małym ringiem kółka, na środek kładziemy odrobinę farszu, zlepiamy przeciwległe brzegi a następnie dwa końce łączymy ze sobą tworząc coś w rodzaju pierścionka z dużym kamieniem ;).

Uszka z grzybami gotujemy wrzucając je do posolonego wrzątku, przez 2-3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Uszka z grzybami leśnymi

przydatne

Wodę pozostałą po moczeniu grzybów zostawiamy, przyda nam się do barszczu lub zupy grzybowej.

Uszka z grzybami leśnymi
Uszka z grzybami leśnymi
Uszka z grzybami leśnymi
rosiolove
Opublikowane w Mączne, Na mniejszy apetyt, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , , , , , , .