Wielkanocne jaja faszerowane lekką salsą

Wielkanocne jaja faszerowane lekką salsą
Ilość: 2 porcje

Wielkanoc coraz bliżej, więc dziś postanowiłam podzielić się z Wami prostym przepisem na wiosennie i kolorowo wyglądające wielkanocne jaja. Rzeżucha ożywia całość i sprawia, że mimo pozornie zwyczajnej salsy otrzymujemy ciekawe i wyraziste jajko.                                                

Wielkanocne jaja faszerowane lekką salsą - składniki

potrzebne będą

  • 4 jaja
  • 1/3 średniej wielkości ogórka zielonego
  • 4 większe rzodkiewki
  • 1 mały pomidor rzymski
  • garstka rzeżuchy
  • sól
  • pieprz

sposób przygotowania

Jaja wkładamy do zimnej, osolonej wody i wstawiamy na palnik, od chwili zagotowania gotujemy jeszcze 5 minut. Jajka chłodzimy, a następnie obieramy ze skorupki.

Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w malusieńką kosteczkę, mieszamy z rzeżuchą i szczyptą soli i pieprzu.

Jajka przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtko i w jego miejsce układamy salsę warzywną.

Jeśli nie zjedliście żółtek pozostałych po faszerowaniu jaj, zróbcie z nich pastę na chleb. Poduście je z odrobina majonezu lub kremowego serka kanapkowego, dodajcie szczypior, pieprz, sól i gotowe.

Wielkanocne jaja faszerowane lekką salsą
Wielkanocne jaja faszerowane lekką salsą
Wielkanocne jaja faszerowane lekką salsą
rosiolove
Opublikowane w Na dobry dzień (śniadanie), Na mniejszy apetyt, Przepiśnik, Wegetariańskie i otagowane: , , , , , , , , , .