Wielkanocne klopsiki z łopatki wieprzowej z sosem pieczarkowym

Wielkanocne klopsiki z łopatki wieprzowej z sosem pieczarkowym.
Ilość: 5 porcji

Jak Wielkanoc to musi być i biała kiełbasa... a gdyby tak zastąpić ją niewielkimi klopsikami o podobnym smaku? Do tego sos pieczarkowy z odrobiną tymianku. Ach.. coś pięknego. Niewiele potrzeba by urozmaicić nasze codzienne i nie tylko codzienne menu.                                            

Wielkanocne klopsiki z łopatki wieprzowej z sosem pieczarkowym - składniki

potrzebne będą

  • 500 g łopatki wieprzowej zmielonej
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
  • 100 ml wody źródlanej
  • 1 średnia cebula
  • 2 płaskie łyżeczki majeranku
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • 2 jaja
  • olej do smażenia
  • Sos:
    • 300 g pieczarek
    • 1 cebula
    • 1/3 szklanki śmietanki 30%
    • 1 łyżeczka tyminaku
    • sól
    • pieprz
    • cytryna

sposób przygotowania

Cebulkę kroimy w drobniutką kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę.

Do miski wkładamy mięso mielone, cebulę, czosnek, majeranek, kolendrę, pieprz, sporą szczyptę soli, wlewamy wodę wraz ze śmietaną i 2 jajkami. Wszystko razem dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki lub po prostu dłoni. Powstanie nieco lejąca się masa! Próbujemy wrzucając niewielką kulkę masy mięsnej na suchą patelnię i zajadając ją. W razie potrzeby masę doprawiamy.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, mięso wykładamy na nią łyżka tworząc niewielkie placuszki. Smażymy na złoto z dwóch stron. Usmażone klopsiki wykładamy na ręczniki papierowe by pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.

Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim najpierw cebulę, a później dorzucamy pieczarki wraz z tymiankiem. Chwilę smażymy, następnie dodajemy śmietankę i kilka kropel soku z cytryny. Gotujemy przez 8-10 minut na niewielkim ogniu po czym doprawiamy do smaku spora ilością pieprzu i solą. Ewentualnie korygujemy smak cytryną.

Podajemy wraz z klopsikami i ziemniakami.

Wielkanocne klopsiki z łopatki wieprzowej z sosem pieczarkowym.
Wielkanocne klopsiki z łopatki wieprzowej z sosem pieczarkowym.
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , , , , , , , , , , .