Curry z łopatką i zieloną fasolką szparagową

Dla odmiany coś z innej beczki, troszkę kuchni wschodniej, orientalnej. Mleczko kokosowe to taki składnik, do którego jeśli się przekonacie będziecie na pewno często wracać. A w połączeniu z curry i kafirem tworzy BOMBĘ ! Bombę smaków.                                                    

potrzebne będą

  • 0.5 kg łopatki wieprzowej
  • dwie garście zielonej fasolki szparagowej
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 szklanka bulionu
  • 5-6 sztuk grzybów mun
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe suszone chilli peperoncini lub 1/2 świeżej papryczki chilli
  • 2 liście kafiru
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki curry
  • sok z limonki lub cytryny, sól i pieprz
  • 2 torebki ryżu

sposób przygotowania

Czosnek siekamy, posypujemy solą, imbirem, curry, pieprzem i rozcieramy nożem tak by powstało coś w rodzaju pasty.

Łopatkę myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i obsmażamy na nim mięso z każdej strony, na złoty kolor. Chodzi o to by soki się w nim zamknęły i kawałki mięsa były soczyste. Teraz dodajemy pastę z czosnku i curry, oraz chilli i liście kafiru, chwilkę przesmażamy i zalewamy mleczkiem kokosowym.

Dusimy na małym ogniu przez około 80 minut, co jakiś czas mieszając i podlewając bulionem. W tym czasie obieramy fasolkę szparagową z ogonków i płuczemy ją.

Teraz próbujemy nasze curry, doprawiamy solą, pieprzem i korygujemy smak sokiem z cytryny. Dodajemy fasolkę szparagową i dusimy jeszcze przez 15-20 minut, po tym czasie znowu próbujemy i ewentualnie doprawiamy.

Gotujemy ryż, około 15 minut tak by został al dente ! Ugotowany ryż mieszamy z curry i podajemy.

Smaczniastego 😀

rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , , .