Kotlet schabowy w letniej odsłonie z sałatką z fasolki szparagowej

Kotlet schabowy to jedna z obowiązkowych propozycji na niedzielny obiad, ale może by go troszeczkę odświeżyć? Pietruszka i czosnek dodają świeżości i sprawiają, że tradycyjny schaboszczak robi się jeszcze smaczniejszy.                                                   

Potrzebne będą

  • 0,4 kg schabu bez kości
  • 6-8 łyżek bułki tartej
  • 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 0,4 kg fasolki szparagowej
  • 1 duży pomidor najlepiej malinowy
  • pęczek cząbru lub ewentualnie świeży tymianek
  • 4-5 łyżeczek octu ryżowego ewentualnie winnego białego
  • olej, cukier, sól, pieprz, mąka, jajo

Sposób przygotowania

Schab oczyszczamy z błon i kroimy na ok. 1,5 centymetrowe plastry, lekko rozklepujemy z obu stron, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy bułkę tartą z natką pietruszki i czosnkiem. Panierujemy kotlety (oczywiście mąka, jajo, bułka).

Fasolkę szparagowa obieramy i wrzucamy do gotującej się wody z solą, gotujemy 7-10 minut, w zależności od tego jaka  jest duża. Uważamy, by jej nie rozgotować! Pomidora kroimy w cząstki. Fasolkę studzimy, a następnie delikatnie mieszamy z pomidorem oraz cząbrowym dresingiem.

DRESING:

Ocet, 4 -5 łyżek oleju, 2 łyżeczki cząbru lub tymianku (same listki), 1-1,5 łyżeczki cukru wrzucamy do pojemnika i blendujemy, następnie próbujemy i dodajemy sól. Dresing powinien być dość słony, ponieważ musi on nadać smak naszej sałatce.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety po 3-4 minuty z każdej strony. Nie smażymy ich zbyt długo, by schab nie stał się suchy. Usmażone mięsko kładziemy na ręczni papierowy by odsączyć tłuszcz.

Kotlety podajemy z samą sałatką lub ziemniakami purre.

przydatne

Kotletów nie rozklepujemy zbyt cienko, ponieważ gubimy wtedy ten cudowny smak schabu i delektujemy się samą panierką. Wystarcza 2-3 uderzenia młotkiem do mięsa z każdej strony by schab był kruchy a jednocześnie pozostał schabem ;).

Tradycyjnego schabowego smażymy na smalcu staropolskim obyczajem oczywiście, jednak do tego przepisu uważam, że lepiej sprawdzi się olej np. rzepakowy.

Schabowe smażymy dość krótko, im dużej smażony tym bardziej suchy i twardy.

hashtag
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , , , , , , .