Makaron z sosem pomidorowym – smak dzieciństwa, z moim klopsikowym akcentem

Smak mojego dzieciństwa. Po zebranych na działce pomidorowych plonach, moje rodzicielstwo zawsze wekowało sporo przecierów, a z nich później mama robiła ten dobry sosik, zajadaliśmy go wszyscy ze smakiem. Ach! te beztroskie czasy 🙂 Mój akcent to bazyliowe klopsiki, które dodatkowo wzbogacają smak.                                         

potrzebne będą

  • 8-10 średnich, dojrzałych pomidorów 
  • 1/4 kostki masła
  • troszkę więcej niż jedna łyżka mąki
  • 200 g mielonej karkówki wieprzowej
  • 1/2 średniej wielkości ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej bazylii
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pieprz, sól, cukier

Sposób przygotowania

Z pomidorów wykrawamy twardy środek, kroimy na 4 części i wszystkie wrzucamy do garnka, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie blendujemy wszystko razem i przecieramy przez drobne sito by pozbyć się pestek i skóry.

Mięso mieszamy z czosnkiem, bazylią, mąką ziemniaczaną, sporą szczyptą soli i pieprzu. Próbujemy czy jest dość słone i pieprzne. Formujemy niewielkie klopsiki.

W garnuszku rozgrzewamy masło, następnie wsypujemy na nie mąkę cały czas mieszając, zasmażamy na złoty kolor. Teraz wlewamy naszą domową passatę pomidorową i wciąż energicznie mieszamy, dodajemy 2 łyżeczki cukru, 1,5 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Zagotowujemy i do gotującego się sosu wrzucamy stopniowo nasze klopsiki, tak by się nie posklejały. Gotujemy 5 minut i odstawiamy z palnika na kolejne 5 minut. Po tym czasie próbujemy sos i doprawiamy ewentualnie cukrem,solą lub pieprzem jeśli wolicie ostrzejsze.

Podajemy z makaronem, ja osobiście jem z makaronem fussili (taki mały powrót do przeszłości).

Przydatne

Jeśli odstrasza Was próbowanie surowego mięsa mielonego, zróbcie sobie mała kulkę i wrzućcie na chwilę do wrzątku lub nalejcie wodę do małej miseczki, włóżcie mięso i wstawcie na 2 minuty do mikrofalówki. Teraz śmiało możecie próbować.

Ilość cukru zależy od tego jak bardzo słodkie są pomidory, cukier dorzucajcie stopniowo w małych ilościach, mieszajcie i próbujcie i róbcie tak długo, aż osiągnięcie smak idealny. Z solą jest podobnie.

hashtag
Opublikowane w Na mniejszy apetyt, Obiadu czas, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , , , .