Polędwiczka wieprzowa z maślaną kukurydzą i słodko-kwaśną papryką

Wspomnienie każdych nadmorskich Osiołowych wakacji- maślana kukurydza, ale czy musi być sama?  Nie musi! Z papryką współgra idealnie, dodajmy troszkę wieprzka i obiad załatwiony.                                                                                                                             

potrzebne będą

  • 1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 kostki masła
  • sól, pieprz, miód, ocet winny

sposób przygotowania

Paprykę kroimy w paseczki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym plastrem masła. Delikatnie przesmażamy, posypujemy szczyptą soli oraz dodajemy dwie łyżeczki octu i płaską łyżeczkę miodu. Mieszamy, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Dusimy około 8-10 minut, co jakiś czas mieszając.

Jednocześnie kroimy kukurydzę w grube plastry i rzucamy je na rozgrzaną pozostałą część masła. Przesmażamy z obu stron, posypujemy sporą szczyptą soli, podlewamy lekko wodą, przykrywamy i dusimy około 10 minut.

W tym samym czasie na rozgrzany olej wrzucamy, przekrojoną na pół polędwiczkę. Obsmażamy z czterech stron na złoty kolor, następnie zawijamy w folie aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 6-8 minut, w zależności od grubości mięsa. Wyciągamy z piekarnika.

Polędwiczkę kroimy na kawałki i w tym momencie posypujemy solą i pieprzem. Wszystko razem montujemy i zajadamy ze smakiem :).

przydatne

Kukurydzę po ugotowaniu polecam delikatnie odkroić od twardego środka i posypać nią danie, będzie łatwiej się jadło. Jeśli jednak nie masz problemu z tym, że się pobrudzisz i będziesz musiał jeść rękoma zostaw kawałki w całości, obgryzanie daje dużo frajdy - wiem po sobie 😉

Polędwiczkę po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na około 5 minut, żeby odpoczęła. Dzięki temu soki pozostaną w niej, a mięso nie stanie się suche.

hashtag
Opublikowane w Obiadu czas, Przepiśnik, Wieprzowina i otagowane: , , , , , .