Zapiekany sandacz, bardzo wiosenny

Zapiekany sandacz, bardzo wiosenny
Ilość: 2 porcje

Delikatna ryba, rozpływająca się w ustach, a do tego jędrne szparagi i upieczone, ale jeszcze nie rozpływające się pomidorki... Doskonała propozycja na ciepły dzień, lekka a jednocześnie sycąca. Zapiekany sandacz robi się praktycznie sam, co w dzisiejszym świecie ludzi zabieganych jest dużym plusem.                                                    

Zapiekany sandacz, bardzo wiosenny -składniki

potrzebne będą

  • 350 g filetów z sandacza, ze skórą
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek koperku
  • 8-10 szparag białych
  • 2 jajka
  • 1/3 kostki masła
  • sól
  • pieprz
  • ocet

sposób przygotowania

Koper siekamy, pomidorki przekrawamy na pół, ze szparagów pozbywamy się twardego końca.

Sandacza myjemy, dokładnie osuszamy i oprószamy solą, pieprzem i koperkiem. Wykładamy do formy żaroodpornej, przekładając połówkami pomidorków i szparagami. Całość delikatnie oprószamy solą, skupiając się teraz głownie na warzywach. Masło tniemy na mniejsze kawałki i rozkładamy nierównomiernie na warzywach i rybie. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni na 16-18 minut w zależności od grubości ryby.

W garnku zagotowujemy wodę z jedną łyżką octu. Jajo wybijamy do małej miseczki. Przy pomocy łyżki robimy wirek i delikatnie wrzucamy w niego jajko, zmniejszamy płomień palnika i gotujemy przez 2-2,5 minuty. Jeśli żółtko się nie nakryło białkiem, delikatnie zagarniamy je łyżką. Żółtko powinno być płynne, białko natomiast ścięte.

Rybę wykładamy na talerz wraz z warzywami, dodajemy jajo lekko posolone i oblane masełkiem pozostałym po pieczeniu ryby. Zajadamy ze smakiem.

A dla tych bardziej głodnych polecam zrobić sobie do tego purre z młodych ziemniaczków z koperkiem i odrobiną mleka.

Zapiekany sandacz, bardzo wiosenny
Zapiekany sandacz, bardzo wiosenny
Zapiekany sandacz, bardzo wiosenny
rosiolove
Opublikowane w Obiadu czas, Prosto z Wody, Przepiśnik i otagowane: , , , , , , , .